Candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că România are o singură cale, în Vest, el menţionând că nci în economie, nici în politică externă, nici în politica de apărare nu vom conta, dacă nu vom fi indispensabili.
”Nici în economie, nici în politică externă, nici în politica de apărare nu vom conta, dacă nu vom fi indispensabili. Nu vom conta dacă nu vom aduce valoare adăugată la toate proiectele, la toate alianţele, la toate construcţiile. În acelaşi timp, dacă rezultatele acestei performanţe, lucrarea acestor elite nu se răsfrânge, nu ajută şi nu ridică şi pe cei defavorizaţi, şi pe cei de jos, şi pe cei pierduţi fără orizont în această naţiune, nu putem vorbi de o naţiune puternică”, a spus Antonescu în cadrul evenimentului.
El a arătat că ”o naţiune puternică vom fi ori toţi, ori nici unul”. Crin Antonescu a mai spus că a doua idee care este clară, deşi mai simplă, este ”opţiunea pentru România Occidentală”.
”Au fost ani buni, au fost ani lungi, au fost chiar decenii în care această opţiune a părut confortabilă, în care a existat un consens formal, real, politic, social pentru calea occidentală. Am avut confort strategic, am avut şi mai avem încă, sper să le păstrăm, umbrele strategice, am avut şansele extraordinare pe care ne-a dat integrarea în Uniunea Europeană. Le-am avut şi le avem, dar astăzi suntem la momentul unei opţiuni, să privim adevărul în faţa. Mai întâi, Occidentul, în înţelesul istoric, cultural, politic, economic, este încă o dată, poate mai serios ca oricând, în criză. (..) Astăzi se află din nou într-o criză şi într-o criză internă şi într-o criză de îndoială, dacă-mi permit să-i spun aşa, şi sub un asalt, fără precedent, propagandistic”, a spus Antonescu.
Potrivit candidatului coaliţiei, ”în România, există astăzi oameni, mulţi, care nu mai sunt atât de convinşi că aceasta e calea singura cale bună, împlinitoare pentru România”
. ”Există oameni care fac, profitând de o libertate specific şi exclusiv occidentală, propagandă împotriva valorilor Occidentului, există toate aceste lucruri. Eu cred că acum trebuie să reafirmăm şi prin acest program, şi prin tot ce cred, şi prin tot ce spun, reafirm faptul că România are simplu, ca un ordin (..) o singură cale, în Vest. Pentru că suntem în Vest. Pentru că avem nevoie de Vest, dar mai nou, şi Vestul are nevoie de noi”, a subliniat el.
Potrivit lui Antonescu, ”se poate constata, de ceva vreme, eşecul unei formule globaliste, la nivel occidental”.
”Asta nu înseamnă eşecul Occidentului, înseamnă eşecul unei formule care a încercat să se impună, care a încercat să se impună, care n-a reuşit, şi în locul căreia trebuie căutată alta, mai coerentă, mai vie, mai integratoare şi mai de viitor. Şi în sensul acesta, dacă România, naţiunea română, parte a Occidentului, are cu adevărat, şi eu cred că are, o identitate, memorie, valori, aspiraţii, ea este binevenită, ea este necesară, ea este, împreună cu toţi ceilalţi, indispensabilă la redesenarea proiectului Occidental, ca o sinteză inteligentă, diferenţiatoare, integratoare de identităţi. Identitatea românească are locul acolo, în Occident”, a mai spus el.
Potrivit acestuia, ”dilema falsă Uniunea Europeană sau Statele Unite e falsă, pentru că noi, a câta oară s-o spunem, nu suntem între Uniunea Europeană şi Statele Unite, ci suntem în Uniunea Europeană”.
”Suntem membrii ai Uniunii Europene şi eu sunt un membru al Uniunii Europene care spun clar, că trebuie să facem totul pentru a păstra parteneriatul, vorbesc acum de Uniunea Europeană, evident că şi România, parteneriatul strategic, militar, economic, cultural cu Statele Unite, că nu există în faţa unor pericole care pot deveni reale, iminente şi imediate, nu există pe termen foarte scurt formulă de securitate şi garanţii complete de securitate pentru România şi pentru Europa, decât NATO şi relaţia cu Statele Unite. Dar noi suntem Europa şi partea a 2-a sau reversul medaliei din această afirmaţie, constatare, realitate este că trebuie să fim cu adevărat Europa. Este că avem deja vârsta de maturitate, că s-a încheiat ucenicia noastră şi în NATO, şi în Uniunea Europeană, că suntem membri sau un membru matur al Uniunii Europene, care are, la figurat, pentru că e matur, drept de vot, drept de iniţiativă, drept de contribuţie la configurarea sau reconfigurarea identitară, economică, militară, politică a Europei. Pentru mine, acest lucru, acest mandat şi acest mesaj pe care preşedintele României va trebui să-l ducă în toate instanţele europene este fundamental şi este fundamental pentru viitorul României”, a subliniat Crin Antonescu.
El a mai declarat că preşedintele României nu îşi poate permite să aibă ambiţii mici.
”Noi am văzut şi nu vreau să redeschid o istorie tristă, preşedinţi cu ambiţii mici, chiar meschine. Nu, preşedintele nu-şi poate permite să aibă ambiţii mici, trebuie să aibă ambiţii mari, pentru că e vorba de ambiţiile pentru ţara sa. Şi aceste ambiţii sunt ca România, cum spuneam, să fie indispensabilă pe măsura ei, pe statura ei, dar indispensabilă în relaţiile de cooperare strategică, că în relaţiile de politică externă, în relaţiile de cooperare economică. Vorbim mult despre cum îi convingem pe americani, noua administraţia americană, să ne bage în seamă. E o discuţie care capătă aspecte aproape comice, dacă nu triste. Îi vom convinge şi pe americani şi pe oricine vrem să-i convingem să ne bage în seamă aşa cum se cuvine şi cum au fost băgaţi şi cum vom mai fi atunci când vom avea ceva de spus, ceva de adus şi când vom avea ceva indispensabil. E datoria noastră să găsim acest ceva indispensabil. Şi asta este o ambiţie şi o ambiţie mare. Avem resurse naturale, de inteligenţă, de competenţă. Putem avea ambiţii să fim, de exemplu, furnizori de securitate energetică, furnizori în Europa de formule”, a explicat Antonescu.
Candidatul coaliţiei a adăugat că avem o şcoală de gândire europeană, avem academicieni, universitari, diplomaţi, eseişti, scriitori care pot spune ceva despre Europa, pentru Europa, în Europa.
”Lucrurile astea nu trebuie să mai fie exerciţii solitare. Lucrurile astea trebuie impulsionate, trebuie stimulate, trebuie adunate într-un efort pe care, cine altul decât preşedintele, un efort de coordonare şi un efort de integrare decât preşedintele să şi-l asume. De aceea propun în acest program nu noi instituţii, că instituţii avem destule, chiar prea multe, dacă mă întrebaţi, ci noi instrumente. Instrumente pe care preşedintele să le iniţieze, să le patroneze, în sensul de a le purta responsabilitatea.Cum ar fi un pact naţional pentru eficienţa instituţiilor publice. Cum ar fi un pact naţional pentru antreprenorul român, care mi se pare esenţial pentru dezvoltarea mediului de afaceri. Cum ar fi noile valenţe revigorate sau de acum încolo construite, diplomaţie economică, diplomaţie culturală.Să spunem, în fine, o poveste credibilă, coerentă şi puternică a României. Această naţiune, pentru că are o istorie, pentru că are o identitate, pentru că are valori şi pentru care aspiraţii are o poveste. Suntem în era super-tehnologică, dar poveştile fac în continuare istoria. Programul vă stă la dispoziţie. Cum spuneam, un program e doar un text. În spatele lui e un mod de a gândi, e un mod de a fi în politică, e o formă de curaj de a intra într-o bătălie grea, într-un moment greu”, a explicat Antonescu.
Potrivit lui Crin Antonescu, astăzi avem în societatea românească şi probabil chiar noi în şine, în chip individual, mai multe îndoieli şi mai multe spaime decât în ultimii 25-30 de ani.
”Cred cu convingere că dacă ne alegem corect, nu doar preşedintele şi şansele, dacă facem alegerile corecte, strategice şi de fiecare zi, avem, de asemenea, o seamă de noi oportunităţi şi nu le putem rata”, a subliniat el.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.