Candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale Crin Antonescu a declarat, miercuri, că nu putem avea o naţiune unită şi o democraţie care să funcţioneze deplin, fără recâştigarea încrederii în stat, el precizând că istoria raporturilor între cetăţeanul român şi stat nu a fost o poveste de dragoste. Dacă vrem democraţie în plenară formulă occidentală, va trebui ca, măcar într-o anumită măsură, să recâştigăm încrederea cetăţeanului în stat şi să câştigăm, în fine, responsabilitatea instituţiilor de stat faţă de cetăţean, a spus el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Deja tradiţional, în campaniile electorale prezidenţiale din România, asistăm la măsuri guvernamentale, la modificări de taxe, la modificări de preţuri, la tot felul de lucruri care nu ţin de viziunea şi de atribuţiile unui preşedinte. Eu vorbesc aici în acest program, şi nu întâmplător vorbesc în primul capitol despre recâştigarea încrederii în stat. Noi nu putem avea o naţiune unită şi o democraţie care să funcţioneze deplin, fără recâştigarea încrederii în stat”, a declarat Crin Antonescu, în cadrul evenimentului de prezentare a programului său de prezidenţiabil.

Potrivit lui Antonescu, ”istoria raporturilor între cetăţeanul român şi stat nu a fost o poveste de dragoste”.

”Nu a fost o poveste de dragoste nicăieri. Dar în alte părţi, a fost o poveste de încredere. Nu a fost o poveste de încredere. Statul l-a fugărit pe cetăţeanul român, şi eu vorbesc de vremuri care înseamnă sute de ani, cetăţeanul român s-a ferit cât a putut, dacă nu a încercat să păcălească statul român. Dacă vrem democraţie în plenară formulă occidentală, va trebui ca, măcar într-o anumită măsură, să recâştigăm încrederea cetăţeanului în stat şi să câştigăm, în fine, responsabilitatea instituţiilor de stat faţă de cetăţean”, a spus el.

Crin Antonescu a menţionat că, în general vorbind, orice funcţionar din România va simţi, măcar într-o mică măsură, măcar îi va trece prin cap, că primul său şef e cetăţeanul acela de dincolo de ghişeu, de dincolo de cerere, de dincolo de licitaţie, şi nu şefii săi ierarhici, atunci vom avea într-adevăr, un raport mai bun între stat şi cetăţean.

”Transparenţa puterii, la noi, de foarte multă vreme vorbim despre necesitatea transparenţei, facem exerciţii mai mult sau mai puţin reuşite de transparenţă. S-a progresat pe această cale, dar am ajuns, pentru Dumnezeu, să secretizăm cheltuieli pentru o călătorie cu avionul. Asta e inacceptabil vreodată, undeva”, a completat Antonescu. 

 

Antonescu a vorbit despre ”datoria statului faţă de oameni”.

 

” Pentru că am vorbit şi voi vorbi şi vom vorbi despre faptul că lumea modernă, nu doar lumea noastră occidentală, lumea modernă, înseamnă o responsabilitate a individului.Şi, ca liberal ce voi rămâne, evident, nu în exerciţiu partizan, în exerciţiu doctrinar, în mintea mea, responsabilitatea individului pentru destinul său, pentru ceea ce face, pentru parcursul social şi aşa mai departe. Totuşi, în lumina a ce vorbeam ceva mai devreme despre performanţă şi solidaritate şi chiar în lumina celei mai liberale dintre doctrine, toţi oamenii care plătesc un impozit în ţara asta, care au muncit în ţara asta, care mai muncesc în ţara asta sau care, prin simplul drept al naşterii şi cetăţeniei, au nevoie de ajutor, trebuie să aibă în stat primul obligat şi primul dispus să o facă. Am vrut să subliniez acest lucru pentru că el, deşi prevăzut în constituţie, deşi respirând printre paragrafele legilor, este adesea uitat, uitat de stat şi aruncat undeva în lada speranţelor care nu se mai pot împlini de către cetăţean. Să schimbăm, să schimbăm puţin şi din asta. Se poate!”, a mai spus Antonescu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.