Senatorul PSD Titus Corlăţean a afirmat, miercuri, la dezbaterea în Senat a proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc, că acesta este "profund neconstituţional" şi "reprezintă o provocare ruşinoasă". El l-a criticat pe preşedintele Klaus Iohannis, spunând că rar a auzit "declaraţii mai ruşinoase, mai josnice cum au fost cele ale celui care pretinde că e preşedintele tuturor românilor". La rândul său, senatorul PNL Daniel Fenechiu a spus că liberalii vor vota împotriva proiectului. "Nu negociem caracterul naţional şi suveran al statului român", a afirmat el, spunând: "Nu m-am gândit că vreun senator sănătos la cap ar vota un astfel de proiect de lege".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Un proiect de lege profund neconstituţional şi care reprezintă o provocare ruşinoasă. Nu are nici cea mai mică şansă să primească aprobarea Parlamentului", a susţinut senatorul PSD Titus Corlăţean.

În cadrul dezbaterilor din Senat, el l-a criticat pe şeful statului.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Ce mi se mai pare mai grav e altceva. Rar mi-a fost dat să aud declaraţii mai ruşinoase, mai josnice cum au fost cele ale celui care pretinde că e preşedintele tuturor românilor", a spus el.

Corlăţean a afirmat că Legislativul a fost blocat "în urma plimbării prin Parlament a unui senator PNL infectat cu Covid-19".

"Atributele fundamentale ale statului român nu se negociază. PSD va vota împotriva acestui proiect de lege şi vom respinge în Senat această iniţiativă legislativă", a subliniat Corlăţean.

La rândul său, senatorul PNL Daniel Fenechiu a spus că PNL va vota împotriva proiectului.

"Nu m-am gândit că vreun senator sănătos la cap ar vota un astfel de proiect de lege. Cred că important este să apărăm Constituţia şi să nu creăm nedumerire, să lăsăm impresia că un astfel de proiect ar putea să treacă. Cred că orice român ştie clar că indiferent ce am decide noi şi am vota toţi astăzi, dacă am înnebunit cu toţii, CCR l-ar respinge. PNL vor vota împotriva proiectului. Nu negociem caracterul naţional şi suveran al statului român", a spus Fenechiu.

De asemenea, senatorul USR Mihai Goţiu a susţinut că în ultimele săptămâni au fost multe proiecte care au trecut tacit de la o cameră la alta.
 
"Sute de proiecte aberante trec de la o cameră la alta. E o practică perversă, în fiecare an electoral reprezentanţii UDMR vin cu asemenea legi care au nicio şansă. Fac asta pentru mobilizarea electoratului. USR va vota împotriva adoptării acestei legi", a subliniat el.
 
Proiectul discutat miercuri de Senat a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, în condiţiile în care avea avize negative de la comisiile parlamentare de specialitate, precum şi de la Consiliul Legislativ. Şi Guvernul s-a pronunţat împotriva proiectului.
 
Iniţiatori sunt deputaţii UDMR Zsolt-Istvan Biro şi József-György Kulcsar-Terza, care argumentează că înfiinţarea regiunii autonome este o expresie a identităţii istorice a zonei şi va asigura egalitatea de şanse a cetăţenilor şi protecţia identităţii naţionale maghiare. Kulcsar Gyorgy a mai iniţiat un proiect similar, care a fost respins de Camera Deputaţilor în 11 aprilie 2018.
 
Regiunea autonomă va include judeţele Covasna şi Harghita şi scaunul istoric Mureş.
 
Autonomia regională este exercitată de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret şi liber exprimat precum şi de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta, se arată în proiect.
 
Printre prevederile incluse în proiect se numără cea potrivit căreia Statutul de Autonomie al Ţinutului Secuiesc, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetăţenii Ţinutului Secuiesc.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.