Consilierul de stat Mădălina Turza afirmă într-o postare pe Facebook că salariile marii mase a bugetarilor nu sunt mari, iar problema este alta, oameni care de abia articulează limba română, căpuşarea sistemului public cu oameni care nu au ce să caute pe funcţii publice de specialişti. Ea precizează că reformă pe bune înseamnă să schimbi din temelii Codul Administrativ. şi să faci evaluări individualizate reale şi ca manager să ai pârghii efective de recompensă şi sancţiune.
”Cel mai mult pe lumea asta mă deranjează ipocrizia. Să tăiem “salariile nesimţite” ale bugetarilor! Ciclic apare în spaţiul public această temă şi diferiţi domni şi doamne arată cu degetul încruntat la televizor, iar pe reţelele sociale se revarsă valuri de hate. Nu, salariile marii mase a bugetarilor NU sunt mari. Aici nu iau în calcul excepţiile nesimţite şi excreşcenţele nenaturale din conducerile unor regii sau companii de stat. Ba chiar sunt jenant de mici comparativ cu oamenii de pe funcţii similare din alte state europene, în condiţiile în care costurile de trai sunt sensibil egale. Problema este alta. Nu cuantumul salariilor, ci căpuşarea sistemului public cu oameni care nu au ce să caute pe funcţii publice de specialişti”, spune consilierul de stat.
”Cu oameni care de abia articulează limba română şi o torturează în scris, incapabili să genereze o idee sau iniţiativă şi cu o precară ideaţie vâscoasă, cu oameni care plimbă hârtii inutil şi la ora 16.00 rup uşile instituţiei, lăsându-i pe cei puţini să ducă pe umeri până târziu în noapte mecanismele greoaie ale unor instituţii grele, care de abia respiră. Din lipsă de oameni profesionişti. De această categorie amorfă nu poţi scăpa dacă eşti conducător de instituţie, căci ce să vezi, NU te lasă Codul Administrativ. O dată intrată în sistem o astfel de ameobă, mai degrabă te sinucizi decât să o poţi concedia. De ce? Pentru că decenii la rând oameni cu drag de ţara asta au ticluit o lege a administraţiei publice în care odată devenit angajat la stat eşti #inamovibil. Funcţionar sau personal contractual, egal valabil. Iar în tot acest timp, tu, lider sau conducător de instituţie trebuie sau vrei să livrezi rezultate. Nu ai timp sau nervi de procese sau comisii aberante pentru că tu ai un mandat”, mai scrie Turza.
”Şi ce faci? Te suprasoliciţi tu şi mâna de profesionişti pe care se sprijină institiţia, domeniul şi, la nivel general, ţara asta. Reformă pe bune înseamnă să schimbi din temelii Codul Administrativ. Nu să tai otova salarii. Să faci evaluări individualizate reale şi ca manager să ai pârghii efective de recompensă şi sancţiune”, arată ea.
Turza afirmă că ipocrizia este ”acolo unde mulţi dintre cei care ţipă cel mai tare, mâine ar intra şi ei în sistemul public, dacă ar găsi o cale”.
”Am văzut şi trăit asta pe pielea mea. Acolo unde tineri de 20+ ani, cu o educaţie pe fast forward şi eventual online, care cred că “li se cuvine”, le ştiu pe toate, mai puţin limba română adevărată, nu cea de tick-tock, pândesc cu jind funcţii publice sau se agaţă de “mama/tata” să le găsească sau să-i păstreze pe un post călduţ şi pe viaţă. Cunosc personal şi în proximitate astfel de tineri.
Serviciul public, am spus-o întotdeauna, este o vocaţie. Nu doar un job sigur sau călduţ. Serviciul public înseamnă să nu dormi noaptea de grija oamenilor pentru care trebuie să găseşti soluţii şi mai puţin din cauza neliniştii legate de locaţia următorului concediu pe care îl vei face. Tot ceea ce vedem şi trăim acum este rezultatul degringoladei de valori şi educaţie a socieţii noastre. Nu vom avea o altă clasă politică până ce noi ca societate nu vom evolua. Până ce parcările cu plată nu vor mai fi goale, în timp ce se înghesuie la liber pe trotuare maşini, Până ce nu ne vom dezbăra de “merge şi aşa”, Până nu vom învăţa să respectăm şcoala în sine, nu cartoanele galbene obţinute la final de ciclu, Până nu vom învăţa etica muncii, Până nu vom învăţa lecţia seriozităţii şi a respectului la nivel individual, Până nu vom renunţa la nenorocitele de “combinaţii”, Aşa vom merge în continuare. Încă o generaţie”, arată consilierul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.