Fostul premier Florin Cîţu afirmă că guvernul pe care l-a condus a realizat un proiect de buget pentru anul viitor, document care prevede un deficit bugetar de 5,84%. Cîţu susţine că, dacă autorităţile "dau drumul finanţelor publice", România riscă o criză economică.
"Creşterea economică estimată în acest moment este la 8%, se estimează a fi la 7% pentru tot anul. Vă aduc aminte că, la începutul anului, mulţi dintre cei care sunt cu noi astăzi la guvernare spuneau că vom avea criză economică, că vom avea foamete, sărăcie, estimările erau de 4% creştere economică, ei ne spuneau că o să fie recesiune. Vedeţi, din contră, avem o creştere economică cea mai mare din Uniunea Europeană. După 10 luni de zile, deficitul bugetar este la 4% pentru 2021, estimat la finalul anului era pentru 7%. Ţinta noastră era să venim cu mult sub 7% cu un deficit. După 11 luni estimăm că va fi un deficit de 5%. Rectificarea bugetară nu ar trebui să aibă un deficit mai mare de 7%. Nu are de ce. Veniturile la buget sunt mai mari cu 40 de miliarde faţă de anul trecut şi cu 38 de miliarde faţă de 2019. (...) Deci poţi si un deficit, dacă nu te arunci cu cheltuieli iresponsabile în ultima lună, deci să duci deficitul de la 5 la 7%, două puncte procentuale în ultima lună, ai putea să ai o performanţă economică foarte bună”, a declarat Florin Cîţu, joi seară, într-o emisiune la TVR.
El a apreciat că o creştere cu două puncte procentuale a deficitului în ultima lună a anului ar însemna "enorm", arătând că proiectul privind rectificarea bugetară de final de an, în urma căreia deficitul ar urca la 7,13%, a fost realizat de noul ministru al Finanţelor Publice. El a menţionat că la rectificare Metrorex şi CFR Călători ar urma să primească mai multe fonduri, în valoare de câteva sute de milioane de lei, pentru subvenţii, deşi el a anunţat de la începutul anului că fără reformă nu vor mai fi alocate fonduri acestor companii.
Florin Cîţu a afirmat totodată că fostul guvern a realizat deja un proiect de buget.
"A lăsat şi un buget construit pentru anul viitor, un buget cu un deficit de 5,84% din PIB, care se înscrie exact în traiectoria agreată cu Comisia Europeană de reducere la deficitului bugetar până sub 3% din PIB în 2024”, a mai afirmat Cîţu.
El a spus că dacă deficitul nu va fi ţinut sub control România riscă o criză economică, explicând că "te poţi dezechilibra foarte uşor dacă din momentul ăsta dăm drumul finanţelor publice”.
Întrebat cum se va reduce deficitul bugetar în contextul majorărilor de venituri agreate şi anunţate de noua alianţă de guvernare, Cîţu a indicat drept surse suplimentare de venit programul e-facturare şi creşterea economică.
"Pe partea socială vor trebui să fie incluse aceste creşteri şi atunci cumva trebuie ajustată toată filosofia pentru a permite ca acest deficit să fie la 5,84%. Eu cred că din e-facturare putem să avem venituri mai mari în perioada următoare, dacă nu punem piedici economiei sunt sigur că economia va livra şi anul viitor venituri mai mari la buget şi putem să ne permitem de acolo”, a arătat Florin Cîţu.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.