Fostul premier Dacian Cioloş s-a întâlnit cu prinţul Charles de Wales, la reşedinţa acestuia din urmă de la Highgrove, cu care a discutat despre modalităţile de susţinere a fermierilor români şi de păstrare a patrimoniului României.
”Am discutat cu Prinţul Charles şi Aura Woodward, directoarea Fundaţiei Prinţul de Wales România, despre colaborarea concretă cu Platforma România 100 pentru susţinerea pentru comercializare a produselor naturale româneşti şi un posibil program de punere în valoare a cetăţilor medievale din Transilvania care să ajute la crearea de locuri de muncă pentru localnici”, a scris, pe Facebook, Dacian Cioloş.
Prinţul de Wales a vizitat ultima oară România în perioada 29-31 martie. În prima zi a vizitei, Prinţul de Wales a fost primit la Palatul Cotroceni de către preşedintele Klaus Iohannis, care l-a decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României” în Grad de Mare Cruce. Preşedintele Klaus Iohannis i-a spus Prinţului Charles că reprezintă un reper important în consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Regatul Unit, arătând că el şi "întreaga naţiune română" îi sunt "profund recunoscători" pentru implicarea sa în dezvoltarea comunităţilor locale din România. Şeful statului a mai spus că Prinţul de Wales a făcut "lucruri admirabile" pentru ţara noastră şi a fost "un excelent promotor al imaginii României în lume".
În cea de a doua zi a vizitei sale, Prinţul de Wales al Marii Britanii a mers la Muzeul Satului ”Dimitrie Gusti” din Bucureşti, unde s-a prins într-o horă, a asistat la demonstraţia de încondeiere a ouălor făcută de către meşteri artizani din Bucovina, a urmărit cum sunt pictate icoane pe lemn şi piatră şi a primit mai multe cadouri, între care o pereche de opinci din piele de viţel şi o cruce sculptată de mână, dar şi o vâslă de la Ivan Patzaichin.
Tot joi, Prinţul Charles al Marii Britanii a fost primit la Palatul Victoria de către premierul Sorin Grindeanu. ”Este extrem de preţioasă pentru noi activitatea Fundaţiei pe care, cu multă generozitate, o patronaţi, în domeniul protejării valorilor autentice şi al restaurării unor adevărate bijuterii arhitectonice. Vă mulţumesc pentru că, prin eforturile Alteţei Voastre, nu doar turiştii străini, dar chiar şi noi, românii, am redescoperit zone şi valori autohtone pe care poate altfel le-am fi dat uitării. Centrul Meşteşugăresc de la Viscri, inaugurat chiar de Alteţa Voastră, în 2016, este un exemplu despre cum trebuie păstrate şi promovate tradiţiile unui popor”, a spus premierul.
La rândul său, Prinţul Charles a afirmat că vizitele sale anuale în România ”sunt deja o tradiţie a ultimilor 20 de ani”. ”Îmi doresc să explorez şi să cunosc şi alte zone minunate ale României, cum ar fi Delta Dunării sau Maramureşul”, a arătat Prinţul de Wales.
Prinţul Charles al Marii Britanii a vizitat şi Palatul Patriarhiei, unde s-a întâlnit cu Patriarhul Daniel. Prinţul Charles i-a propus Pariarhului Daniel o colaborare între Patriarhia Română, Fundaţia Prinţul de Wales şi Fundaţia Pro Patrimonio, în vederea conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural şi religios românesc, propunere acceptată de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.
Moştenitorul Coroanei britanice a vizitat Parcul Natural Văcăreşti şi a mers la Palatul Elisabeta, unde s-a întâlnit cu Principesa Margareta şi cu Principele Radu, iar seara a participat la recepţia organizată, la Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, de ambasadorul britanic Paul Brummell şi de Aura Woodward, directorul Fundaţiei Prinţul de Wales în România.
Prinţul Charles deţine două proprietăţi în România: una în Valea Zălanului (judeţul Covasna), care este deschisă turiştilor, şi o alta în satul Viscri (judeţul Braşov). Casa de la Viscri este şi sediul Fundaţiei Prinţul de Wales, unde este deschis un Centru de Pregătire de care benecifiază ucenici, meşteri artizani, studenţi şi arhitecţi din întreaga ţară.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.