Marcel Ciolacu a anunţat că PSD va avea propuneri la Senat pentru modificarea proiectului de lege privind carantina iniţiat de Guvern, în sensul ca detaşările medicilor să fie făcute dintr-un corp de voluntari. Liderul inteirmar al PSD a adăugat că social-democraţii vor propune ca izolarea şi carantina să fie făcute gradual, ci să fie decizii luate în funcţie de gravitatea situaţiei.
„Există o părere astăzi expusă cu privire la detaşări, ele să fie dintr-un corp de voluntari, cum se întâmplă în acest moment în Franţa, plătiţi normal, diferit de ceilalţi medici”, a afirmat Marcel Ciolacu, la finalul şedinţei de luni a Comitetului executiv al PSD.
Întrebat ce înseamnă propunerea PSD ca izolarea şi carantina să fie făcute gradual, Ciolacu a răspuns: „Există în legislaţia europeană astfel de abordare. Venim la comisie cu această propunere. Cu alte cuvinte, nu te ia direct din casă şi te duce la carantină. Sunt anumite acte medicale şi în funcţie de gravitatea cercului în care te învârţi să pună aceste condiţii. Nu aţi dori să îl întrebaţi pe Orban ce a dorit în această lege? În jumătate de oră, am înţeles că încep dezbaterile la Comisia juridică”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Marcel Ciolacu a mai anunţat că senatorii PSD vor vota legea privind carantina şi izolarea după ce premierul Ludovic Orban şi ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru vin în Parlament, pentru a explica prevederile proiectului legislativ şi de ce l-au înaintat atât de târziu.
El a explicat din nou că legea nu are avizul Ministerului Justiţiei. De asemenea, acesta a afirmat că PSD a votat legea la Cameră, pentru a nu tergiversa dezbaterile şi pentru ca aceasta să ajungă la Senat, care este Cameră decizională.
Preşedintele interimar al Senatului Robert Cazanciuc că proiectul de lege privind carantina şi izolarea elaborat de Guvern este un „dezastru”, unul dintre argumentele sale find acela că nu există nicio dovadă că un om nu poate fi luat de pe stradă pentru un simplu strănut.
Cazanciuc a anunţat că senatorii au cerut Guvernului ca până luni să ofere o fundamentare din practica europeană, cum se întâmplă în Germania, în Austria, în Spania, în Italia în legătură cu internarea obligatorie şi cu detaşarea obligatorie a medicilor.
Comisia juridică a Senatului urmează să discute luni proiectul de lege privind carantina, în vederea emiterii unui raport. Ulterior, Senatul trebuie să voteze iniţiativă, în calitate de for decizional.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.