Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a declarat, la şedinţa solemnă a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată sărbătoririi Zilei Naţionale a României, că 1 decembrie pentru el este despre „certitudinea că acest popor va găsi întotdeauna forţa de a depăşi toate situaţiile de criză”.
„Ziua Naţională este momentul în care celebrăm mândria, unitatea, solidaritatea, tăria de caracter şi curajul eroic al înaintaşilor noştri. Pentru mine, însă, în acest an, 1 Decembrie reprezintă şi altceva, extrem de important în actual context zbuciumat în care trăim - este un exemplu strălucit al felului în care poporul român a găsit întotdeauna în cele mai grele momente ale istoriei sale acea forţă internă teribilă care l-a făcut să depăşească situaţii-limită. Să ne amintim cum, înainte de 1 Decembrie 1918, România a trăit o perioadă cumplită în Primul Război Mondial. În 1916, rămaşi doar cu o bucată din ţară, cu Moldova, păream condamnaţi la un adevărat dezastru. Situaţia era disperată. Armata era decimată. Epidemiile, foametea şi frigul aduceau perspectiva înfrângerii finale. Atunci, la Iaşi într-o şedinţă a Camerei Deputaţilor, Nicolae Iorga a ţinut un discurs vibrant. Un discurs a cărui forţă a schimbat cursul războiului şi a mobilizat o întreagă ţară ce părea îngenuncheată. Spunea aşa Nicolae Iorga: «În trecutul nostru mulţi oameni au suferit. Dacă suntem ceva, nu suntem prin biruinţa strămoşilor noştri, ci suntem ceva numai prin suferinţa lor. Toate puterile noastre nu sunt altceva decât jertfa lor, strânsă laolaltă şi prefăcută în energie. (…) În colţul acesta unde ne-am strâns, să păstrăm cu scumpătate sămânţa de credinţă, şi vom vedea şi noi la rândul nostru dispărând negura stăpânirii străine. Şi vom putea zice ca Petru Rareş, fiul lui Ştefan, că vom fi iarăşi ce am fost, şi încă mai mult decât atât!» Un discurs început ca o «rugăciune tăcută a unui popor sfios» se termina cu un îndemn care a devenit un adevărat imn de credinţă în victoria finală! Erau cuvinte citite apoi de toţi soldaţii români în tranşee, cu ochii în lacrimi. Vorbele lui Nicolae Iorga au catalizat toate energia nebănuită a unei naţii aflată într-o situaţie de criză”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni de la tribuna plenului reunit al Parlamentului.
El a mai spus că „pentru mine, acest 1 Decembrie este, cu gândul la Iorga, despre certitudinea că acest popor va găsi întotdeauna forţa de a depăşi toate situaţiile de criză. Iar dacă, acum, traversăm tocmai un asemenea moment cu crize suprapuse, cu un război aproape de graniţele ţării şi cu o inflaţie globală fără precedent, datoria noastră este să fim solidari în aceste momente cu toţi cei care au cea mai mare nevoie de ajutor”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Crezul nostru este simplu şi puternic: într-o perioadă economică grea, cei care au venituri mici au nevoie de sprijin mai mare decât cei care îşi permit un trai mai bun! Este o valoare pe care n-o vom negocia niciodată cu nimeni! Fiindcă, indiferent cât de dificile au fost vremurile, noi am rămas fideli valorilor sale. Am pus românii pe primul loc. Am pledat pentru o mai mare justiţie socială şi egalitate economică. Ştim că un loc de muncă bun, un salariu decent şi o familie puternică sunt pietrele de temelie ale societăţii româneşti. Este un adevăr de necontestat că agresiunea iresponsabilă a Rusiei asupra Ucrainei ne-a îngreunat mult viaţa. O agresiune care a produs violenţe fără sens, pierderea tragică de vieţi nevinovate şi tulburări globale inutile! O agresiune ce pune o povară grea şi asupra noastră, ca naţiune şi ca popor. Faţă de aceste provocări profunde, nu trebuie să renunţăm. Dacă ezităm să acţionăm în faţa agresiunii ruseşti împotriva vecinului nostru, noi am putea fi următorii. România are cea mai lungă graniţă cu Ucraina şi porturi strategice la Marea Neagră. Am sprijinit din prima zi Ucraina şi vom continua să o facem. Suntem solidari cu poporul ucrainean, alături de Europa, de Statele Unite, de NATO şi de toţi oamenii iubitori de libertate din întreaga lume”, a completat Ciolacu.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai precizat că România se află „în pragul unui mare moment al istoriei noastre”.
„Suntem pregătiţi să devenim şi mai importanţi pentru menţinerea stabilităţii regionale. Depunem o muncă asiduă pentru a ne moderniza infrastructura portuară, feroviară şi rutieră. Facem eforturi majore pentru a ne sprijini vecinii din Ucraina şi Moldova şi pentru a consolida relaţiile României cu aliaţii săi. Iar toate aceste acţiuni sunt esenţiale pentru a ne întări siguranţa şi a ne aduce prosperitatea în viitor. Ştim că mai sunt multe de făcut, dar acest lucru nu ne împiedică să avem o viziune pentru o Românie nouă, modernă şi mai puternică. O ţară sută la sută independentă energetic; o ţară care să îşi asigure hrana din resurse proprii; o economie care să ofere prosperitate pentru cât mai mulţi români şi un motiv pentru tineri să rămână şi să-şi crească copiii chiar aici, în România. În cele din urmă, suntem cu toţii responsabili în faţa oamenilor din ţară. Această mare Coaliţie de guvernare a fost formată tocmai pentru a livra acele obiective majore pentru interesul nostru naţional. De aceea, indiferent de doctrine şi valori, trebuie să credem în oameni şi să oferim întotdeauna un Sprijin nemijlocit pentru România! Pentru că asta credem noi că înseamnă să fii cu adevărat patriot”, a adăugat Ciolacu.
Acesta a vorbit şi despre măsurile din pachetul „Sprijin pentru România” decise de către coaliţia de guvernare.
„Sprijin pentru România înseamnă să apărăm nivelul de trai al oamenilor prin creşterea veniturilor pentru angajaţii cu cele mai mici salarii şi pentru pensionari. Sprijin pentru România înseamnă finanţarea companiilor româneşti la un nivel fără precedent, prin programe de sprijin financiar de aproape 4 miliarde de euro. Plus susţinerea agriculturii cu 500 de milioane de euro în acest an pentru producţia agricolă realizată în România. Sprijinin pentru România înseamnă şi reglementarea preţurilor la energie, singura soluţie care poate garanta că populaţia, economia şi locurile de muncă vor fi protejate. Sprijin pentru România înseamnă, în definitiv, să impunem măsuri în folosul românilor şi al firmelor noastre naţionale! De 1 Decembrie, cred că aceasta este semnul cel mai concret că îţi iubeşti ţara! Aceasta este datoria fundamentală faţă de fiecare dintre români, copii, salariaţi activi, antreprenori sau pensionari. Este semnul nostru de preţuire pentru munca lor, trecută sau prezentă. Este datoria pe care ne-o vom onora şi în viitor!”, a conchis Marcel Ciolacu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.