Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că lipsa unor medicamente necesare tratamentului bolnavilor de cancer este "crimă". El îl cataloghează pe premierul Florin Cîţu drept un "prim ministru de paie" şi îi critică şi pe vicepremierul Dan Barna şi pe preşedintele Klaus Iohannis pentru această situaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"Asta este crimă. Nu există... un bolnav de cancer, mai ales copiii, mortalitatea mai ridicată, nu au citostatice, nu au nicio şansă. Boala evoluează foarte repede. Mă uit la primul ministru astăzi, la domnul Cîţu. Auziţi explicaţii de prim ministru! Dacă tu eşti prim ministru de paie şi miniştrii nu te informează, Guvernul României nu funcţionează, pentru că există vicepremierul care are în subordinea ministerul Sănătăţii, vicepremierul există în Guvern ca să-l informeze pe primul ministru exact ce se întâmplă în domeniile care le coordonează. Tu afli şi spui de parcă tu nu ai nicio vină «eu nu am ştiut acest lucru». Problema nu este că ai ştiut sau nu ai ştiut. E foarte grav că nu ai ştiut! Problema este că mor oamenii”, a afirmat Marcel Ciolacu, joi seară, la Antena 3. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a susţinut că "principalul răspunzător” pentru această situaţie este preşedintele României, "care a ieşit din hibernare să dea veştile bune".
 
"El a dorit guvernul său. Ăsta este guvernul său, pe patru luni de zile”, a afirmat Ciolacu, referindu-se la şeful statului.
 
Ciolacu l-a criticat şi pe vicepremierul Dan Barna care a refuzat să preia portofoliul Sănătăţii după demiterea lui Vlad Voiculescu.
 
"Cine-ţi dă dreptul ţie, membru al Guvernului, să refuzi în plină pandemie... cred că am fost singura ţară din lume care nu am avut ministru al Sănătăţii în plină pandemie, până mai ieri”, a afirmat Ciolacu în acest context.

Premierul Florin Cîţu a afirmat, chestionat dacă a fost informat despre situaţia de la Institutul Oncologic Bucureşti cu privire la lipsa medicamentelor pentru bolnavii de cancer, că ar trebui să aşteptăm concluziile ministrului Sănătăţii Ioana Mihăilă, pentru a vedea când s-a aflat de problemă şi cine a ştiut de ea.

"În ce priveşte situaţia de la Ministerul Sănătăţii, haideţi să aşteptăm concluziile pe care le va avea doamna ministru şi după aceea le vom face publice. E o informaţie pe care o avem cu toţii acum şi să aşteptăm concluziile, să vedem când s-a aflat, cine a ştiut şi după aceea vom veni cu ele publice”, a declarat Florin Cîţu, întrebat joi într-o conferinţă de presă dacă a fost informat despre situaţia gravă referitoare la bolnavii de cancer şi lipsa medicamentelor la Institutul Oncologic, în contextul în care fostul ministru Vlad Voiculescu ştia şi problema nu a fost rezolvată.

Şefi de secţie de la Institutul Oncologic Bucureşti au adresat conducerii instituţiei o notă reclamă lipsa citostaticelor. Conducerea explică situaţia prin numărul mare de pacienţi preluaţi de la centre care nu au mai funcţionat din cauza pandemiei, dar şi prin politica de achiziţii greşită a fostei conduceri, dând asigurări că procedurile de negociere simplificată pentru refacerea stocurilor de medicamente sunt în derulare.

Ministerul Sănătăţii a transmis, joi, că există discontinuităţi de aprovizionare pentru 16 medicamente citostatice şi alte 3 medicamente adjuvante, iar situaţia este generată de organizarea defectuoasă a procedurilor de achiziţii centralizate.

„Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii a solicitat astăzi conducerii Institutului Oncologic “Prof. dr. Alexandru Trestioreanu”  Bucureşti (IOB) şi reprezentanţilor direcţiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii un raport privind situaţia aprovizionării cu medicamente citostatice în cadrul institutului. Conform datelor furnizate de către cei responsabili,  în prezent, în cadrul unităţii sanitare, există discontinuităţi de aprovizionare pentru 16 medicamente citostatice şi alte 3 medicamente adjuvante necesare efectuării tratamentului pacienţilor care suferă de cancer”, a transmis, joi, Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată a precizat că „această situaţie se datorează unei defectuoase organizări a procedurilor de achiziţii centralizate pentru medicamentele utilizate frecvent, care au consumul cel mai mare şi pentru care nu au fost încheiate acorduri-cadru”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.