Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la recepţia cu prilejul Zilei Naţionale a Republicii Federale Germania, că apreciză poziţia vocală de sprijin a Germaniei, şi în special a Cancelarului Olaf Scholz, în favoarea aderării României la spaţiul Schengen, adăugând că România contează pe sprijinul Germaniei pentru finalizarea cât mai rapidă a acestui proces. Ciolacu şi-a arătat convingerea că putem creşte şi consolida prezenţa investitorilor germani pe pieţele româneşti, în sectoare importante pentru economia românească.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Acum 34 de ani, poporul german a reparat nedreptatea istorică a separării sale, prin reunificarea pe care o celebrăm astăzi. Poporul german a arătat astfel că voinţa de a fi împreună în libertate, democraţie şi pace este o forţă istorică ce nu poate fi oprită. Germania a demonstrat lumii întregi că unitatea, şi nu diviziunile, reprezintă calea spre prosperitate şi pace durabilă. Europa se afla atunci într-un moment de cotitură (die Wende), acelaşi moment care a adus şi România pe calea libertăţii, democraţiei şi prosperităţii. Acelaşi moment a deschis şi calea spre independenţa vecinilor noştri din Est, Republica Moldova şi Ucraina”, a spus premierul în discurs.

”Ne aflăm astăzi, iată, în alt moment de cotitură, pe care doar voinţa politică a societăţilor noastre şi a liderilor lor îl poate transforma într-o oportunitate istorică”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Şeful Executivului a subliniat că astăzi, provocările noastre sunt şi mai mari: prin agresiunea brutală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, flagelul războiului a reapărut în Europa. ”Asistăm la o deteriorare dramatică a situaţiei de securitate în Orientul Mijlociu. Ne confruntăm cu provocări în plan intern, la nivel european, de o amploare fără precedent, fie că vorbim de terorism, radicalizare, dezinformare, extremism, antisemitism, schimbări climatice sau undele de şoc pe care instabilitatea securitară le proiectează asupra economiilor noastre. Există un proverb german care spune că „trebuie să luăm lucrurile aşa cum vin”. Este o perioadă dificilă, suntem nevoiţi să gestionăm situaţii cu care nu ne-am mai confruntat până în prezent. În astfel de momente, trebuie să rămânem ferm angajaţi în promovarea şi protejarea valorilor europene, în deplină solidaritate şi cooperare”, a ţinut să precizeze premierul. Ciolacu a afirmat că de aceea, este important să avem cât mai curând, la nivelul Uniunii Europene, un cadru instituţional funcţional şi stabil, care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor noştri.

”Fostul Cancelar german şi marele om politic Willy Brandt spunea: „oriunde oamenii trec prin suferinţe grave, acestea ne afectează pe toţi. Nu uitaţi: Oricine permite ca o nedreptate să continue mult timp pregăteşte calea pentru următoarea”. Războiul dus de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei afectează securitatea noastră, a tuturor. De aceea, trebuie să continuăm să lucrăm împreună pentru a oferi tot sprijinul atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova, astfel încât şi aceste ţări să poată porni pe calea pe care noi am urmat-o după căderea Cortinei de Fier”, a declarat premierul.

Ciolacu a mai afirmat că ”relaţiile dintre România şi Germania sunt astăzi la vârful lor istoric din ultimii 35 de ani”. ”Acest lucru se datorează în primul rând celor două comunităţi: a românilor care trăiesc în Germania şi a minorităţii germane din România. În al doilea rând, antreprenorilor care au creat legături economice solide. Germania este primul partener comercial al României, cu o valoare a schimburilor bilaterale de peste 43 de miliarde de euro anul trecut. Avem convingerea că putem creşte şi consolida prezenţa investitorilor germani pe pieţele româneşti, în sectoare importante pentru economia românească: infrastructura, industria de apărare, digitalizare, securitate cibernetică, sănătate, energie, cercetare şi inovare sau startup-uri”, a menţionat premierul.

Şeful Executivului a mai spus că România îşi doreşte, de asemenea, continuarea cooperării excelente în domeniul educaţiei, în special împărtăşirea expertizei germane în ceea ce priveşte educaţia duală”. ”În al treilea rând, bunele noastre relaţii se datorează valorilor pe care le împărtăşim atât la nivel de societate, cât şi de leadership politic. Aceste valori au făcut posibile numeroasele contacte la nivel bilateral pe care le-am avut de când am preluat mandatul de Prim-ministru, atât la nivel federal, cât şi de landuri”, a completat Marcel Ciolacu.

El a mai arătat că am marcat în iunie anul acesta, la München, împlinirea a 25 de ani de la semnarea Declaraţiei Comune România-Bavaria, iar cu trei zile în urmă, la 30 septembrie, am semnat la Bucureşti, alături de Prim-ministrul landului Baden-Württemberg, Declaraţia comună de intenţie privind cooperarea cu guvernul acestui land.

”Nu în ultimul rând, datorăm mult excelenţilor diplomaţi români şi germani care menţin constante contactele bilaterale, inclusiv prin intermediul Comisiilor mixte Guvernamentale, şi care lucrează acum la elaborarea unui Plan de acţiune comun pe care îl dorim concretizat în cel mai scurt timp”, a declarat premierul Ciolacu. Potrivit acestuia, ţările noastre rămân profund angajate în eforturile comune spre o Uniune Europeană mai puternică şi mai unită, în spiritul valorilor şi principiilor europene. ”Continuarea acestui angajament devine deosebit de importantă în contextul geopolitic actual. Apreciez în mod deosebit poziţia vocală de sprijin a Germaniei, şi în special a Cancelarului Olaf Scholz, în favoarea aderării României la spaţiul Schengen. Contăm pe sprijinul Germaniei pentru finalizarea cât mai rapidă a acestui proces”, a spus premierul în final.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.