Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, a răspuns joi reproşurilor premierului Ciolacu din şedinţa de Guvern, arătând că această ordonanţă de urgenţă care prevede testarea şoferilor cu drug test nu este un demers individual, sporadic sau spontan, ori heirupist, cum au fost acuzaţi, ci este o măsură gândită într-un ansamblu de măsuri şi de politici. El a precizat că aparatul din minister a procedat corect şi a îndeplinit ca la carte fiecare etapă procedurală şi şi-a întemeiat demersul pe toate informaţiile aflate la dispoziţie şi dobândite în dezbaterea publică, ordonanţa fiind elaborată în luna octombrie anul trecut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul de Interne a ţinut să răspundă în briefingul de la finalul şedinţei de Guvern la reproşul făcut de premierul Marcel Ciolacu.

”Ce aş vrea să precizez, sunt obligat să o fac faţă de Ministerul de Interne şi colectivul de muncă şi faţă de PNL, vizavi de reproşul premierului, pe care l-aţi văzut cu toţii, faptul că dezbaterea publică asupra proiectului de Ordonanţă a început în toamna anului trecut, în octombrie. Pe parcursul dezbaterii publice de la MAI, în mod repetat, în scris dar şi verbal, prin reprezentanţii IML, Ministerul de Interne a fost informat de către reprezentanţii INML asupra faptului că pot efectua, din această vară, analize toxicologice, în temern rezonabil, de 3 până la maxim 7 zile, menţionând de asemenea că investiţiile în capacitatea de analiză a instituţiilor de medicină legală vor creşte”, a spus Predoiu.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Ministrul a mai spus că au fost informaţi în aceste dezbateri publice cu privire la toate punctele de vedere exprimate în legătură cu modalităţile în care să crească siguranţa pe drumurile publice, aşa cum li s-a cerut în mod repetat.

”Această Ordonanţă nu este un demers izolat al MAI, este o măsură care se înscrie într-o politică pe care am cerut-o şi am impus-o la MAI, încă de la preluarea mandatului. A fost în mod repetat citată trunchiat declaraţia subsemnatului în sensul că lupta cu drogurile a fost pierdută. Este o declaraţie mai largă, pe care am făcut-o la preluarea mandatului şi nu la jumătatea lui, şi care a inclus şi comandamentul de a întări această luptă, de a iniţia măsuri împotriva traficului şi consumului de droguri, inclusiv la volan şi de a câştiga această luptă”, a precizat Predoiu.

Ministrul a mai declarat că în ultimele 12 luni, în urma stabilirii acestor priorităţi, Poliţia Română a lansat în jur de 1000 de operaţiuni importante antidrog, mai precis 937, dintre care 398, deci aproximativ 400 de mari operaţiuni antidrog, care înseamnă informare, investigare, proceduri judiciare, destructurarea a nu mai puţin de 57 de grupuri mari de crimă organizată care traficau droguri în România.

”Acest tablou a fost necesar completat şi cu o măsură în domeniul îmbunătăţirii legislaţiei. În esenţă, în vara anului trecut, Ministerului de Interne i s-a cerut trei lucruri: să completeze legislaţia privind combaterea consumului de droguri la volan, să elimine din folosinţa agenţilor de poliţie drug testele care dau rateuri, erori şi să înmulţească semnificativ numărul de drug testere”, a mai arătat Predoiu, precizând că ministerul a procedat la aceste măsuri şi le-a realizat. Ministrul de Interne a anunţat că a scos din folosinţă drug testerele din China, care dădeau erori şi au folosit şi folosesc în continuare aceste drugtestere care sunt folosite şi în ţările UE.

”Aceste drug testere reprezintă, la ce există în acest moment în lume, un vârf de tehnologie, nu există drug testere mai bune decât acestea”, a completat el, adăugat că au dublat capacitatea de testare. El a dat ca exemplu judeţul Constanţa, unde anul trecut erau 15 drug testere, iar astăzi poliţiştii au la dispoziţie 45 de astfel de aparate.

Despre îmbunătăţirea legislaţiei, Predoiu a spus că proiectul de ordonanţă a fost propus în luna octombrie anul trecut. ”El a stat în dezbatere publică din octombrie, numeroase întâlniri cu societatea civilă şi alte instituţii la Ministerul de Interne. Consider, ca responsabil al ministerului, că aparatul din minister a procedat corect şi a îndeplinit ca la carte fiecare etapă procedurală şi şi-a întemeiat demersul pe toate informaţiile aflate la dispoziţie şi dobândite în dezbaterea publică”, a explicat ministrul.

Ministrul de Interne a subliniat că acest demers nu trebuei să fie ultimul.

”Personal, sunt pentru măsuri de amploare, structurale, pentru combaterea drogurilor, care ăs depăşească domeniul rutier, sunt pentru o dezbatere şi în Parlament, dacă dorim să restructurăm pe termen mediu flagelul drogurilor în România, care să presupună şi creşterea dotărilor, în mod corespunzător, al celor care se ocupă de prevenţie şi de combatere”, a spus Cătălin Predoiu.

El a mai spus că ”este mai puţin important cine şi ce face”. ”Este foarte important să ne mărim capacitatea, ca societate, în ansamblu, de a riposta contra flagelului drogurilor, care este devastator nu numai în România, ci în toate statele membre UE, este o problemă europeană”, a arătat Predoiu.

El a menţionat. ”Această ordonanţă nu este un demers individual, sporadic sau spontan, ori, citez, heirupist, cum am fost acuzaţi, ci este o măsură gândită într-un ansamblu de măsuri şi de politici”.

”Indiferent de aceste controverse, această luptă contra traficului de droguri şi efort de a conştientiza pericolele consumului de droguri, în special în rândul tinerei generaţii, vor continua. Înţelegem că pot exista contriverse, înţelegem că un astfel de demers nu este lipsit de întrebări legitime din partea societăţii, analişti, şi suntem gata să lămurim orice fel de întrebare, dar în acelaşi timp vreau să asigur că, atât timp cât voi rămâne la conducerea MAI, să asigur publicul din România, Poliţia Română şi ministerul are ca prioritate combaterea traficului şi a consumului de droguri”, a declarat Predoiu.

Ministrul a menţionat că prin Ordonanţa 84, au propus - şi prin ordonanţă s-a consfinţit - eliminarea unei prevederi legale excesive, respectiv întocmirea deîndată a dosarului penal pentru cei care refuză testarea sau sunt testaţi pozitiv la drug test, ceea ce este o măsură, evident, în favoarea cetăţeanului de bună credinţă.

”Suntem conştienţi, în acelaşi timp, că în activitatea de creştere a gradului de siguranţă pe drumurile publice şi de eliminare a pericolelor din traficul rutier, sunt în discuţie două drepturi foarte importante. E vorba de dreptul la viaţă şi integritate fizică a cetăţeanului, circumscris siguranţei rutiere şi dreptul la liberă circulaţie. În momentul în care un agent de poliţie, a cărui sarcină principală este să scoată din trafic orice potenţial pericol, testează şi aplică o măsură, el are ca obiectiv primul drept: dreptul la viaţă şi siguranţă publică. Prioritatea acestui drept a fost stabilită prin decizie CCR, prin decizii ale Înaltei Curţi, prin decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului. Din momentul în care poliţistul finalizează procedura, în trafic, de testare, intră în discuţie o cu totul altă activitate, de care răspunde medicul şi pentru care poliţistul nu este în niciun fel responsabil”, a arătat el. 

Întrebat dacă l-a surprins intervenţia premierului din şedinţa de Guvern, ministrul a răspuns: ”Deci nu e vorba de supărări aici, că n-avem dreptul nici să ne supărăm, nici să ne bucurăm. Rolul nostru aici este să ne îndeplinim atribuţii stabilite de lege, pe baza unui program politic. Premierul şi-a exprimat, aşa citesc eu intervenţia domniei sale, o nemulţumire cu privire la faptul că poate ne-am grăbit cu această ordonanţă. E un punct de vedere, i-l respect, îl iau ca atare. Poate că e şi corect, nu ştiu. Trebuie analizat tot contextul. Ceea ce vreau să spun este că e normal să avem toată informaţia în spaţiul public, respectiv că şi noi, din punctul de vedere al Ministerului Afacerilor Interne, am avut informaţii care ne-au condus la concluzia că se poate păşi la trecerea ordonanţei, trecută prin toate palierele de avizare. Departe de mine gândul de a fi pasionat de polemici politice sterile, care nu interesează pe cetăţean. Sigur, în viitor poate trebuie să cerem mai multe lămuriri, mai multe date, mai multe informaţii cu privire la o situaţie de fapt sau alta. Pot să existe şi alte puncte de vedere. Nu contest acest lucru. Dar de aici şi până la supărări sau alte lucruri e o cale destul de mare”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.