Lucian Militaru, candidatul ALDE la primăria oraşului teleormănean Videle, vrea să deblocheze spitalul din localitate, devenit unitate suport Covid, să reia activitatea Casei de cultură, să înfiinţeze companii orăşeneşti, între care sere şi o întreprindere pentru fabricarea de brichete şi peleţi din resturi agricole, dar şi un aqua park.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După o campanie „constructivă”, în care a mers „la toate casele şi blocurile din oraş pentru a vorbi cu oamenii”, este convins că pe 27 septembrie va avea un rezultat „foarte bun” la alegeri.

Militaru a fost primarul oraşului până în 2012, timp de trei mandate. În prezent, localitatea este condusă de Nicolae Bădănoiu, reprezentant PSD.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Oamenii mi-au transmis că au încredere şi experienţa contează foarte mult. Din păcate, lipsa de implicare a administraţiei locale în tot ce reprezintă dialog şi realizarea investiţiilor, şi chiar dacă au avut toate pârghiile - de la Consiliu Judeţean până la ministru de Interne şi prim-ministru -, din păcate, în ultimii opt ani, Videle, prin plecarea structurii teritoriale Petrom, a devenit un oraş gri", a declarat Lucian Militaru pentru News.ro. 

El promite că administraţia sa va fi transparentă, va pune accent pe dialog, iar principalele obiective sunt deblocarea spitalului din localitate, reluarea activităţii Casei de cultură, are în vedere începerea exploatării apei termale descoperite în urmă cu câţiva ani şi chiar construirea unui aqua park.

„Spitalul Videle este în subordinea Consiliul Local, e singurul spital organizat în formă de societate comercială cu răspundere limitată din 2009, de când a fost preluat de la Petrom. Acum, din păcate, există o întreagă tevatură, pe de o parte, de la lipsa de înţelegere a femomenului - care este foarte complex - ca instituţie din partea autorităţii publice locale pe departamente, iar pe de altă parte, dintr-o abordare total greşită, a Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică şi a Prefecturii, care l-au transformat, prin ordin de ministru, în spital suport Covid fără să aibă nici necesarul de medici, nici circuitele necesare. Pur şi simplu, la ora aceasta, spitalul este blocat”.

Lucian Militaru vede deblocarea acestei situaţii posibilă „printr-o implicare a primarului, a Consiliului Local, cu solicitare fermă către Prefectură şi, mai ales, către Direcţia de Sănătate Publică, care asigură cesionarea profesională, tehnică, a acestui spital”.

El susţine că a prezentat argumente solide în faţa conducerii companiei care exploata câmpurile petroliere pentru ca structura teritorială să rămână la Videle. „Din păcate, în 2013, aceasta a plecat, iar autoritatea publică locală nu s-a implicat cu absolut nimic privind rămânerea ei, pentru că în Videle, fiind un oraş mono-industrial, odată cu plecarea ei, nivelul economic a scăzut foarte mult”. 

Cât priveşte Casa de cultură a oraşului, unde sala principală avea în jur de 300 de locuri şi unde aveau loc spectacole de teatru, muzică şi proiecţii de film - evenimente care, de mai bine de un deceniu, au dispărut treptat -, candidatul ALDE a declarat: „A funcţionat până în 2012, cu prezentare de spectacole de teatru pentru copii, cu funcţionarea ansamblului Vlăsceanca. Doar continuarea parţială a activităţii acestuia din urmă mai există, în rest, activitate culturală nu s-a mai desfăşurat deloc”.

În prezent, Casa de cultură se află sub un proiect de modernizare, iar Militaru susţine că va relua activităţile educative şi culturale aici. 

„În afară de realizarea fizică a acestui proiect, trebuie reluată activitatea culturală şi cercurile de pregătire a copiilor, de perfecţionare în anumite domenii. Casa de cultură trebuie să reprezinte, într-adevăr, locul unde îţi creezi, pe de o parte, ambasadorii, prin ansamblu, şi, pe de altă parte, unde copiii şi adulţii să poată să desfăşoare activităţi şi de recreere şi culturale”.

Pentru funcţia de primar al oraşului candidează acum opt persoane. Lucian Militaru este convins că are cel mai bun program - foarte explicit şi concret. „Ştim şi putem să punem în practică ceea ce ne-am propus în acel program”.

În plus, el vrea să extindă şi să modernizeze reţeaua de canalizare şi apă, proiect realizabil în doi ani, după cum a spus, şi să înceapă negocierile cu o companie care vrea să exploateze apa termală descoperită la mare adâncime.

Pentru apariţia mai multor locuri de muncă, el vede ca soluţie înfiinţarea unor companii orăşeneşti ale Consiliului Local şi accesarea de fonduri europene în societăţi de producţie.

„Suntem într-o zonă preponderent agricolă şi ne-am gândit că putem să realizăm un proiect al unei fabrici care să ducă la 250 - 300 de locuri de muncă pentru fabricarea de brichete şi peleţi din resturi agricole”, a mai declarat Militaru, care l-a propus viceprimar pe Şerban Silvică. 

În plus, un alt proiect îl reprezintă înfiinţarea unor sere pe o suprafaţă de 10 hectare, de unde să fie şi livrate produse către supermarketurile din ţară.

„O chestiune extrem de importantă pe care Videle o are este că stă pe o comoară. În afara petrolului care s-a exploatat şi se exploatează, Videle a avut o sondă forată la adâncime mare, la aproximativ 2.000 de metri, şi s-a găsit apă termală cu caracteristici extraordinar de bune. În 2018, un grup de firme din vestul ţării, pe baza informaţiilor pe care le obţinuse, a făcut adrese către autoritatea publică locală şi către Consiliul Judeţean pentru a veni cu investiţii în Videle de aproximativ 35 de milioane de euro. Nu li s-a răspuns nimic”.

Militaru candidează în tandem, primar-viceprimar, cu cel care a fost în ultimii patru ani viceprimar. Acesta din urmă a prezentat primarului şi preşedintelui Consiliul Judeţean adresele primite şi „nu a primit nicio deschidere”. Grupul de firme a reiterat, în urmă cu trei săptămâni, intenţia de a investi, iar Militaru vede asta ca pe o oportunitate reală.

Proiectul ar presupune atât activitate de balneo-fizioterapie, cât şi de agent termic şi, de asemenea, crearea unui aqua park. „Este un proiect extraordinar şi cred că va fi de utilitate maximă. Crearea unui aqua park cu apă termală, care să funcţioneze 314 zile pe an. Sună frumos. E un proiect foarte mare, dar pe care oamenii şi-l asumă. Dar ei nici nu au fost primiţi la discuţii de principiu”, a adăugat candidatul, fără a putea dezvălui, momentan, numele grupului care solicită, pentru început, permisiunea de a face măsurători.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.