Deputaţii au adoptat, decizional, proiectul pentru instituirea zilei de 14 mai ca Ziua Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel. Legea merge la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare instituirea zilei de 14 mai ca Ziua solidarităţii şi prieteniei dintre România şi Statul Israel.

Potrivit proiectului, în scopul marcării Zilei solidarităţii şi prieteniei dintre România şi Statul Israel, se organizează, la nivel naţional sau local, după caz, activităţi din sfera diplomaţiei publice, culturii şi educaţiei care să ilustreze solidaritatea româno-israeliană.

„Cu prilejul Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel pot fi organizate activităţi diplomatice, politice, culturale, sociale şi artistice şi pot fi difuzate, prin mijloace de informare în masă, materiale care vizează istoria şi promovarea relaţiilor bilaterale româno-israeliene. La data de 14 mai a fiecărui an, Administraţia Prezidenţială, Parlamentul şi Guvernul vor lua măsurile necesare pentru arborarea drapelului Statului Israel, alături de cel al României”, arată propunerea de lege.

Parlamentul va lua măsurile necesare pentru a marca, printr-un moment solemn la începutul şedinţei parlamentare din ziua de 14 mai a fiecărui an sau, atunci când Parlamentul nu se reuneşte la această dată, cu ocazia şedinţei parlamentare din imediata proximitate temporală a acestei date, semnificaţia acestei zile, mai prevede proiectul.

„Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, misiunile diplomatice ale României în Statul Israel, precum şi în alte state sau aflate pe lângă organizaţii internaţionale – Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite, Delegaţia Permanentă a României la NATO, Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă UE – pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a evenimentelor dedicate, în limita alocărilor bugetare aprobate. Unităţile de învăţământ, unităţile de cult, centrele comunitare, instituţiile culturale, precum şi reprezentanţele diplomatice ale României sunt invitate să participe la acţiuni de promovare a Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel”, precizează sursa citată.

Pe 11 martie, Senatul a adoptat proiectul, ca prim for sesizat, iar votul Camerei a fost decizional. Astfel, legea merge la promulgare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.