Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, afirmă, luni seară, că măsurile fiscal-bugetare pregătite de Guvern nu trebuie să transforme sistemul fiscal într-unul agresiv care să gonească investiţiile din România. El a explicat că s-a convenit asupra unor modicări ale TVA.
Marcel Boloş a prezentat, luni seară, la Digi 24, măsuri fiscal-bugetare discutate în coaliţie, pe multe dintre ele ajungându-se la un acord de principiu.
”Am discutat şi măsuri, dar unele sunt astăzi - cum s-a anunţat la nivelul PNL - principiile cu care se lucrează pe măsurile fiscal bugetare. Acolo, în centrul acestor măsuri, IMM joacă un rol însemnat. Totuşi, sunt 390.117 microîntreprinderi care funcţionează şi prin businessul lor aduc un aport la creşterea economică a României. De asemenea, sunt investitorii. Până la urmă, nu trebuie să facem din sistemul fiscal un sistem agresiv care să gonească investiţiile din România. Cu menţiunea că acest pachet nu este definitiv şi se poate modifica”, a declarat Marcel Boloş.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ministrul a explicat că se discută de impozit de 1% pentru cifra de afaceri pentru IMM cu cifra de afaceri sub 300.000 lei, 3% pe cifra de afaceri pentru IMM cu cifra de afaceri peste 300.000 lei, până la plafonul de 2,5 milioane lei.
”Pentru moment este o variantă asupra căreia s-a convenit. În comunicatul de azi al PNL această măsură care priveşte păstrarea plafonului este un red line peste care nu s-a trecut şi care este păstrat în continuare. E o măsură care pot să spun că există o înţelegere în coaliţie asupra ei. Este un acord în coaliţie asupra acestui aspect”, a afirmat Boloş.
Acesta a mai explicat că ”nu se majorează TVA la alimente şi medicamente”.
”Este agreat în coaliţia de guvernare. Este pentru populaţie, o astfel de măsură ar fi fost catastrofală pentru ambele partide politice pentru că afecta direct populaţia prin consumul de alimente şi medicamente. Sunt lucruri vitale pentru oameni. În centrul acestor măsuri este să protejăm oamenii şi mediul de afaceri, fiindcă avem acest plan de măsuri fiscal bugetare în PNRR, dar nu trebuie să facem din el un instrument contra dezvoltării economice a României”, a adăugat ministrul Finanţelor.
Întrebat dacă va exista vreo cotă de TVA peste 19%, ministrul a explicat: ”Nu, dar cu menţiunea că noi suntem aproape printre puţinele ţări din UE care avem cea mai redusă cotă de TVA de 19%. Avem un sistem fiscal extrem de atractiv pentru investitori, avem o cotă unică de impozit pe venit pe care din răsputeri am protejat-o să nu se schimbe. E un mare lucru să avem 10 la sută cotă unică de impozit pe venit (...) Avem o cotă de impozit pe profit de 16 la sută, avem o cotă de TVA de 19 la sută”.
”Parametri principali ai sistemului fiscal - cel puţin aici a fost un agrement în coaliţia de guvernare - a fost ca aceste cote să fie menţinute şi să putem să avem o abordare pe teremen lung pe ceea ce înseamnă atragerea de investiţii şi protejarea populaţiei”, a adăugat Marcel Boloş.
Întrebat dacă este un acord privind majorarea TVA de la 5 la 19% pentru cluburi, săli de sport şi festivaluri, ministrul Finanţelor a declarat: ”Nu cred că este o nenorocire că astfel de soluţie se aplică. Există acord”.
Marcel Boloş a explicat, de asemenea, că s-a menţinut deficitul bugetar în parametri normali şi constaţi în ultimele trei luni.
”Aici este o discuţie în sine, pentru că am reuşit 3 luni consecutiv să păstrăm deficitul bugetar în parametri normali şi constaţi - 2,33 din PIB în iunie, 2,34 din PIB în iulie şi 2,66 la sută în august. Dacă reuşim prin măsurile noastre interne să stabilizăm deficitul bugetar – sigur, va decide coaliţia, dar cred că cel mai rezonabil va fi intrarea în vigoare de la 1 ianuarie. Aşa va fi rezonabil, să avem un orizont de timp suficient ca aceste măsuri să fie implementate”, a mai afirmat liberalul.
De asemenea, ministrul Boloş s-a referit la creşterea TVA de la 9 la 19 la sută pentru alimentele cu concentraţie mare de zahăr.
”Aici este mai mare de 10 grame la suta de grame de produs. A fost o abordare unitară în coaliţie pentru a introduce aceste tipuri de măsuri care ţin de sănătatea populaţiei. De la 1 ianuarie e agreat în principiu”, a mai declarat ministrul.
De asemenea, acesta s-a referit la creşterea TVA de la 5 la 9 la sută pentru produsele bio tradiţionale: ”Da, este o aliniere pentru că era această disproporţionalitate. Probabil se va ajunge la forma finală a deciziei în coaliţie pentru acest demers”.
Marcel Boloş a mai precizat că TVA rămâne la 5% pentru energia termică, fiind o măsură pentru protejarea populaţiei, dar TVA pentru fotovoltaice va creşte de la 5 la 9 la sută.
”Este acord pentru a ajunge la 9 la sută de la 1 ianuarie”, a adăugat Marcel Boloş.
În plus, ministrul a precizat că TVA pentru HoReCa rânâne deocamdată la 9%.
”Surpriza e că rămâne la 9 la sută. Cel puţin discuţia pentru moment e să avem păstrată această cotă de TVA de 9 la sută. Aceasta este poza de moment a situaţiei”, a mai precizat ministrul Finanţelor.
Marcel Boloş a precizat că momentul în care vor intra în vigoare modificările care vizează TVA depinde de momentul în care măsurile fiscal-bugetare vor fi aprobate, existând posibilitatea ca unele să intre în vigoare de la 1 octombrie, altele de la 1 ianuarie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.