Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a afirmat că lecţia de anul trecut de la alegerile prezidenţiale nu mai permite niciunei instituţii să invoce că este nepregătită şi fiecare instituţie responsabilă trebuie să limiteze astfel de atacuri hibride. ”Sunt convins că suntem mai bine pregătiţi decât în noiembrie vizavi de acest lucru. Dar nu va fi o situaţie în care dintr-o dată totul se va linişti”, a arătat el.
Preşedintele interimar a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă există indicii, date despre o interferenţă iminentă a unui stat sau actor străin în viitoarele alegeri prezidenţiale.
”Nu avem astfel de informaţii despre o chestiune iminentă, dar fiind în Europa de Est, fiind în proximitatea unui război, ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, aceste războaie hibride care înseamnă atacuri cibernetice asupra infrastructurii noastre de IT, de comunicaţii, a site-urilor, de exemplu, care ţin de partea de afişaj electoral a prezenţei la vot, cum s-a întâmplat data trecută, atacuri hibride care încearcă să dezbine populaţia, să semene o neîncredere şi mai mare în autorităţi, pe fondul neîncrederii care există, să divizeze oamenii, să diabolizeze toate lucrurile”, a afirmat Bolojan.
El consideră că de aceste chestiuni nu vom scăpa nici în următoarea lună.
”Acestea sunt chestiuni de care nu vom scăpa nici în această lună care va veni şi, aşa cum am discutat cu toate instituţiile implicate în organizarea alegerilor, cred că lecţia de anul trecut nu mai permite niciunei instituţii să invoce că este nepregătită şi ceea ce trebuie să facă fiecare instituţie este să limiteze astfel de atacuri hibride, să elimine prin mecanismele care sunt stabilite legal, Autoritatea Electorală, Biroul Electoral, ANCOM-ul şi celelalte autorităţi, CNA-ul, de exemplu, conţinutul care este ilegal, fake news-urile, în aşa fel încât românii să-şi facă o percepţie de vot şi să voteze după modul în care candidaţii îşi fac campanie, mai bună sau mai proastă, după declaraţiile pe care le fac, după modul în care interacţionează cu oamenii şi nu după aceste atacuri hibride. Şi sunt convins că suntem mai bine pregătiţi decât în noiembrie vizavi de acest lucru. Dar nu va fi o situaţie în care dintr-o dată totul se va linişti”, a transmis preşedintele interimar.
El a mai fost întrebat cum va face, concret, pentru a le garanta românilor că aceste alegeri prezidenţiale vor fi ferite de o imixtiune a Federaţiei Ruse.
”Am răspuns practic la întrebarea dumneavoastră anterior. Fiecare instituţie trebuie să-şi facă datoria, să respecte prevederile legale pe partea de securitate cibernetică, de exemplu, şi, aşa cum v-am spus, e nevoie să intervină şi acolo unde se constată că acest conţinut este de natură ilegală, care încalcă legislaţia, el sigur trebuie eliminat, dar înţeleg că acest lucru se întâmplă, există decizii care au fost comunicate public pe tema asta şi asta cred că trebuie făcut în continuare sigur respectând dreptul tuturor candidaţilor de a comunica, de a-şi spune punctele de vedere şi în aşa fel încât să existe o campanie corectă”, a mai transmis Ilie Bolojan.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.