Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a declarat miercuri că anul acesta o să avem dronele noastre şi o să avem în aproximativ două ani şi jumătate proprie noastre pulberi, el precizând că cei din minister lucrează împreună cu cei din MAPN pe necesarul Armatei Române.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În momentul de faţă, colegii mei, la nivel tehnic, lucrează împreună cu cei din MAPN pe această analiză, pe necesarul Armatei Române, pentru a vedea la modul foarte concret ceea ce putem să producem, să livrăm mâine, unde putem să ofertăm, pe de o parte, pe de altă parte, acolo unde putem să facem investiţii”, a spus ministrul Bogdan Ivan, la Parlament.

El a dat ca exemplu, la Făgăraş, linia de producţie de TNT, de RDX, situaţia Fabricii de Pulberi Victoria, la care deja a câştigat procesele pentru expropiere a terenului.

”Acum analizăm la modul foarte clar unde investim foarte ţintit şi unde putem să şi producem până la finalul acestui an. Suntem pregătiţi să extindem capacităţile de producţie şi acum lucrăm împreună cu Ministerul Apărării la acest mecanism de asigurare a cât mai mult din necesarul intern a României. Ministrul Economiei a arătat că România are deja un profil extrem de interesant atunci când vorbim despre dual use în tehnologii avansate, în securitate cibernetică, în AI, în drone, pentru că acest segment reprezintă două din cele şapte puncte esenţiale din mecanismul Uniunii Europene.

Bogdan Ivan a spus că la finalul acestei săptămâni va fi o întâlnire de follow-up pentru a stabili foarte clar ce fac, în ce termen şi cu ce surse de finanţare.

”În momentul de faţă, ceea ce o să avem sigur până la final de an e faptul că o să avem dronele noastre, e faptul că o să avem RDX-ul şi TNT-ul, lucrăm la remodernizarea liniilor de producţie, pe aceste două componente extrem de importante, o să avem în aproximativ două ani şi jumătate proprie noastre pulberi şi de asemenea, avem mecanismul FMS pentru muniţii calibru 155”, a arătat Ivan.

Bogdan Ivan a spus că a semnat anul trecut în calitate de ministru a cercetării cu fostul ministrul economiei un parteneriat atât pe cercetare şi dezvoltare de noi concepte de dronă.

”Avem mai multe tipuri, inclusiv cele care pot să fie folosite în armată, dar şi cele care pot să fie folosite în sectorul civil. O să avem testări, până la finalul lunii mai, urmând ca în cursul acestei verii (..) să începem să producem aceste drone”, a completat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.