Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că echilibrul dintre drepturi şi obligaţii este esenţial şi nu este firesc ca România să îşi asume numai obligaţii fără a beneficia de drepturile care i se cuvin. ”România este parte a acestei soluţii, nu a problemei. Am dovedit acest lucru în mod concret, progresele fiind vizibile, iar partea austriacă a avut ocazia astăzi să se convingă încă o dată de acest lucru”, a transmis Bode.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Lucian Bode a declarat, miercuri, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, că a discutat cu omologul său austriac despre cooperarea dintre cele două ţări. 
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
“Am primit vizita domnului Gerhard Karner, ministrul federal de interne din Austria. Austria este un partener foarte important pentru România şi agenda discuţiilor noastre de astăzi a vizat temele prioritare pentru statele noastre. Mă bucur că am avut ocazia să ne revedem la Bucureşti, întrevederea noastră la nivel politic fiind o consecinţă firească a dialogului constructiv pe care l-am avut deja la nivel tehnic de experţi în cadrul ministerelor noastre. De altfel, nu este prima întrevedere pe care am avut-o cu domnul ministru în cursul acestui an şi cu siguranţă nici ultima. Am discutat despre cooperarea şi coordonarea în plan bilateral şi în plan european dintre România şi Austria în domeniul afacerilor interne şi bineînţeles despre aderarea României la Spaţiul Schengen în cursul acestui an, obiectiv de importanţă majoră pentru România. Ulterior, discuţiile noastre au continuat la sediul Centrului Operaţional de Coordonare al Poliţiei de Frontieră Română, unul dintre reperele activităţii noastre în ceea ce priveşte controlul şi supravegherea frontierelor externe ale Uniunii Europene. De altfel, cu acest prilej am avut ocazia să vedem împreună modul profesionist în care România asigură securitatea cetăţenilor europeni”, a transmis Lucian Bode. 
 
El a precizat că situaţia actuală trebuie deblocată. 
 
“Este interesul nostru comun să discutăm constructiv despre ceea ce ne preocupă astfel încât să deblocăm situaţia actuală şi să continuăm să dezvoltăm relaţia bilaterală în spiritul valorilor europene. În cadrul discuţiilor avute l-am asigurat pe domnul ministru că am înţeles foarte bine preocuparea Austriei în ceea ce priveşte gestionarea migraţiei ilegale şi drept dovadă ne-am implicat foarte activ în lupta împotriva fenomen atât la nivel bilateral, cât şi la nivel european. O spun cât se poate deschis, acum când am depăşit emoţia momentului 8 decembrie 2022, vreau să se înţeleagă foarte bine că echilibrul dintre drepturi şi obligaţii este esenţial. Şi nu este firesc ca noi, România, să ne asumăm numai obligaţii fără a beneficia de drepturile care ni se cuvin”, a precizat ministrul Afacerilor Interne.
 
Bode a adăugat că România este parte a soluţiei, nu a problemei.
 
“Vă asigur că avem determinarea de a coopera strâns la nivelul instituţiilor noastre pentru că suntem foarte hotărâţi să ajungem la o soluţie pe parcursul acestui an. România este parte a acestei soluţii, nu a problemei. Am dovedit acest lucru în mod concret, progresele fiind vizibile, iar partea austriacă a avut ocazia astăzi să se convingă încă o dată de acest lucru”, a mai transmis Bode.
 
El a prezentat documentele semnate cu omologul său austriac. 
 
“În ceea ce priveşte soluţiile luate astăzi, am agreat un plan de acţiune pentru prevenirea migraţiei ilegale şi am semnat trei documente de cooperare. În primul rând, am semnat memorandumul de înţelegere pentru cooperarea consolidată în punctul de contact Oradea prin care vom dezvolta cooperarea foarte bună pe care o avem la nivel operaţional. Ne bucurăm că partea austriacă va putea trimite din nou, sperăm începând cu 1 iunie 2023, un ofiţer de legătură la Oradea. Apoi, am semnat memorandumul între Ministerul Afacerilor Interne din România, Ministerul Federal de Interne al Republicii Austria şi Poliţia Naţională din Ungaria de stabilire a unor patrule comune ungaro-austriece în zona şi în punctul de trecere a frontierei Nădlac 2. Prin acest document ne angajăm, o dată în plus, alături de Austria şi de Ungaria să luptăm împotriva migraţiei ilegale. Am semnat un aranjament comun cu privire la stabilirea de acţiuni comune pentru gestionarea migraţiei ilegale pe ruta est-mediteraneană. Vom putea trimite un reprezentant al MAI la Viena în cadrul platformei comune de cooperare, care să lucreze alături de experţii austrieci şi cei din alte state membre în domeniul luptei împotriva migraţiei ilegale”, a mai declarat Lucian Bode.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.