Liderul PMP, Traian Băsescu, a declarat, marţi la Parlament, că va insista să treacă amendamentul privind mamele condamnate la închisoare optând pentru o ”graţiere mai largă” şi a precizat că ”e inuman să discriminăm dreptul copiilor de a avea mama lângă ei”.
”Deşi nu am reuşit la comisie, voi încerca la plen să atrag atenţia că trebuie să găsim o soluţie pentru toate mamele condamnate, nu numai pentru o parte, cea considerată de Ministerul Justiţiei în proiectul iniţial că nu a comis fapte de corupţie. Vreau să spun că această măsură nu e pentru mame, este pentru copii şi nu poţi discrimina copilul unei mame condamnată că a făcut delapidare de copilul unei mame care a luat o mită la primărie. Nu poţi discrimina copii. De aceea voi încerca şi la plen să susţin acest amendament, care mie mi s-a părut foarte important”, a declarat preşedintele PMP.
Mai mult, Băsescu a precizat că ar fi vorba şi despre o problemă de constituţionalitate, subliniind că în opinia sa ”se impune o graţiere mai largă”.
”Cred că avem şi o problemă de constituţionalitate - să tratezi copiii diferit, funcţie de tipul de pedeapsă pe care îl are mama. Deci mă voi bate pentru acest punct de vedere. Am văzut ce înseamnă femeile, am trăit în casă cu trei femei, văd ce înseamnă acum munca, să ai grijă de nişte copilaşi şi cred că e inuman să discriminăm dreptul copiilor de a avea mama lângă ei într-un moment în care putem spune şi noi că o dată cu alegerea preşedintelui Iohannis s-a terminat şi cu tranziţia, avem 10 ani de când suntem în UE. O graţiere mai largă, în opinia mea, se impune”, a subliniat Băsescu.
Întrebat dacă mai sunt tensiuni în interiorul partidului cu privire la amendamentul depus la Legea graţierii, Băsescu a spus că nu au existat discuţii dat fiind faptul că a fost o iniţiativă personală.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Eu am semnalat partidului că e o iniţiativă personală şi nu cer sprijinul partidului din acest punct de vedere. Eu nu am avut nicio tensiune în partid. Eu l-am rugat pe Eugen Tomac să facă o declaraţie în care să nu angajeze partidul pe iniţiativa mea”, a răspuns Băsescu.
Comisia juridică a Senatului a adoptat, pe 25 aprilie, în prima şedinţă de dezbatere a proiectului legii graţierii, o serie de amendamente, printre care graţierea pedepselor de până în trei ani, scăderea a trei ani din pedeapsa de până în zece ani, înjumătăţirea pedepselor femeilor însărcinate şi graţierea integrală a pedepselor persoanelor care au împlinit 70 de ani. După patru ore şi jumătate de dezbateri, senatorii jurişti au votat primele patru articole ale legii, cu şase amendamente admise. Toate amendamentele depuse de fostul preşedinte Traian Băsescu au fost respinse.
Totodată, Traian Băsescu şi-a modificat amendamentul prin care propunea graţierea pedepselor de până în 10 ani de închisoare, însuşindu-şi propunerea Uniunii Barourilor, şi anume reducerea perioadei la 6 ani. Amendamentul senatorului PMP a fost însă respins de comisia juridică cu un vot ”împotrivă”, un vot ”pentru” şi 8 abţineri.
Contraargumentul a venit însă din partea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, prezent la şedinţa Comisiei juridice, care a spus că se aplică legea penală mai favorabilă.
De asemenea, senatorii jurişti au adoptat şi un amendament propus de social-democratul Şerban Nicolae potrivit căruia se scad trei ani din orice pedeapsă cu îchisoarea de până în zece ani. ”Se graţiază… în parte, cu trei ani, pedepsele cu închisoarea aplicate de instanţele de judecată mai mari de trei ani, dar care nu depăşesc zece ani”, prevede amendamentul propus de Nicolae. Potrivit senatorului PSD, de această prevedere ar urma să beneficieze aproximativ 800 de deţinuţi.
Un alt amendament adoptat la proiectul de lege al graţierii a fost cel potrivit căruia femeilor însărcinate şi întreţinătorilor de copii de până în 14 ani li se înjumătăţeşte pedepsa cu închisoarea, senatorii jurişti respingând amendamentul lui Traian Băsescu de graţiere şi a femeilor condamnate pentru corupţie.
Potrivit amendamentului, ”se graţiază în parte, cu 1/2, pedepsele cu închisoare de la 6 la 10 ani, aplicate femeilor însărcinate şi persoanelor care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani, precum şi copii încadraţi în grad de handicap accentuat sau grav, potrivit legii”. Propunerea a fost făcută de senatorii Tanczos Barna (UDMR), Liviu Brăiloiu (PSD) şi Daniel Fenechiu (PNL).
Senatorul PMP Traian Băsescu a insistat ca de această prevedere să beneficieze şi femeile condamnate pentru corupţie. ”Din categoriile excluse (de la graţiere – n. red), elimin şi eu violenţa, dar să lăsăm pe cele care au făcut un act de corupţie. Au luat o mită într-o primărie, într-un minister (…) Poate am o sensibilitate aparte pentru femei. E cunoscută”, a propus Traian Băsescu în faţa comisiei juridice a Senatului.
Amendamentul său a fost însă respins cu 9 abţineri şi doar un vot ”pentru”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.