Fostul şef al statului Traian Băsescu îi propune preşedintelui Klaus Iohannis ca la referendumul pe care îl va convoca să introducă şi a doua întrebare, respectiv: “Sunteţi de acord ca Parlamentul României să fie format din 100 senatori şi 200 deputaţi?”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Oare va juca Domnul Preşedinte Iohannis?”, întreabă Băsescu pe Facebook.

Traian Băsescu aminteşte că în anul 2009 el a declanşat un referendum pentru ca Parlamentul să devină unicameral şi să aibă 300 de parlamentari, ceea ce implica şi modificarea Constituţiei, nu numai a Legii electorale.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Fostul preşedinte precizează că, deşi a fost validat de Curtea Constituţională, referendumul nu a fost pus în aplicare de Parlament, ”încălcându-se grav Art. 2 alin.1 din Constituţia României care spune clar «Suveranitatea natională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, consultare prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum»”.

”Azi Preşedintele Iohannis ar putea introduce la referendumul pe care îl va declanşa şi întrebarea: «Sunteţi de acord ca Parlamentul României să fie format din 100 senatori şi 200 deputaţi?». Această întrebare, dacă referendumul va fi validat, face imposibilă nerespectarea rezultatului referendumului pentru că nu mai este necesară modificarea Constituţiei ci doar a Legii Electorale. În plus, întrebarea are avantajul că va fi un catalizator pentru prezenţa la vot a românilor şi nici nu repetă întrebarea din 2009”, susţine Traian Băsescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că în zilele următoare va anunţa data şi întrebarea de la referendumul privind justiţia, nedorind să comenteze recomandările făcute de Parlament în avizul acordat luni, afirmând doar că această consultare populară este necesară.

"Acest referendum este necesar, de aceea am început demersurile. Ce voi face, o să vă spun în zilele următoare. (...) Dacă dumnealor au considerat că trebuie să îmi facă recomandări, le-au făcut", a spus Iohannis.

Întrebat dacă va ţine cont de recomandări, preşedintele a răspuns ironic: "Altă întrebare".

Plenul reunit al Parlamentului a dat aviz favorabil, luni, cu unanimitate de voturi, pentru referendumul declanşat de către preşedintele Klaus Iohannis pe tema justiţiei.

Avizul este însoţit de trei recomandări, de respectare a legilor şi convenţiilor pe această temă. Potrivit documentului, avizul este favorabil "cu recomandarea ca prin întrebarea formulată să se respecte Constituţia României, republicată, Legea nr. 3/2000 privind exercitarea şi desfăşurarea referendumului, deciziile CCR în materie şi recomandările Codului de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneţia".

Parlamentul atrage astfel atenţia că teme precum graţierea şi amnistia nu pot face obiectul unui referendum, şi nici a unei iniţiative cetăţeneşti, iar CCR a decis că referendumul convocat de preşedinte nu poate avea caracter legislativ şi nu poate duce la modificări constituţionale. Este invocată şi o prevedere a codului de bune practici în materie, al Comisiei de la Veneţia, potrivit cărora textele supuse referendumului nu pot încălca dreptul internaţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.