PSD se menţine la 40% din intenţiile de vot la parlamentare, PNL scade la 17%, iar USR PLUS la 11%, conform Barometrului opiniei publice pe luna noiembrie, realizat de Grupul de studii socio-comportamentale Avangarde la comanda PSD. Potrivit aceleiaşi surse, Alexandru Rafila. Marcel Ciolacu, Gabriela Firea, Mircea Geoană sunt politicienii situaţi pe primele locuri în topul popularităţii, în timp ce Klaus Iohannis, Ludovic Orban, Dacian Cioloş, Florin Cîţu, Nicuşor Dan sunt pe ultimele poziţii. Însă, chiar şi la cei de pe primele poziţii ca procent al opiniilor favorabile, numărul celor care au mai degrabă o părere proastă despre ei este mai mare.
Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila se bucură de cea mai bună imagine, 37% dintre cei chestionaţi având o părere bună despre el, în timp ce procentul celor care au o părere proastă este de 40%. Rafila e urmat de Marcel Ciolacu - 30% au o părere favorabilă, iar 51% nefavorabilă, Gabriela Firea - 28% au o părere favorabilă, iar 52% nefavorabilă, Mircea Geoană - 27% au o părere favorabilă, iar 53% nefavorabilă.
Preşedintele Iohannis se situează pe poziţia a noua din topul care conţine 13 nume de politicieni, cu 17% opinii favorabile şi 69 % nefavorabile, urmat în ordine de Ludovic Orban, Dacian Cioloş, Florin Cîţu. Ultimul pe listă este Nicuşor Dan cu doar 4% opiniii favorabile şi 70% nefavorabile. Fostul premier Florin Cîţu are cele mai multe opinii nefavorabile, 77%.
La întrebarea ”Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul României, dumneavoastră cu ce partid politic sau alianţă politică aţi vota?”, 40 % dintre cei intervievaţi au indicat PSD (la acelaşi nivel ca în precedentul Barometru), 17% au indicat PNL (în scădere faţă de 18% luna trecută), 15%, AUR (în creştere faţă de 14% luna trecută), 11% au indicat USR, care scade de la 13% luna trecută, iar UDMR este constant la 5%.
82% dintre cei chestionaţi consideră că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită.
Sondajul a fost realizat la comanda PSD, în perioada 16 - 24 noiembrie, pe 906 de subiecţi, eşantion probabilist, aleator simplu, prin metoda CATI (interviuri telefonice), iar marja de eroare este 3,2% pentru un nivel de încredere de 95%.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.