Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, înainte de reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, că le va prezenta colegilor lui eforturile pe care Guvernul României le-a depus pentru a facilita tranzitul de grâne din Ucraina. Ministrul a precizat că în jur de 2,7 milioane de tone de grâne au tranzitat ţara noastră din Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Astăzi, vom avea încă o discuţie importantă despre efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, împreună cu ministrul afacerilor externe al Ucrainei, domnul Kuleba. Este prima discuţie de acest tip la nivelul miniştrilor afacerilor externe după decizia istorică a Consiliului European, de la finalul lunii iunie, de a acorda statut de ţară candidată Ucrainei, aşa că este o discuţie foarte importantă”, a spus ministrul Aurescu.

”Tot astăzi o să discutăm – şi cred că este foarte important să o facem – despre cum putem ajuta Ucraina să facă reforme, în condiţiile actuale de război. Pentru că, după cum ştiţi, în Opinia Comisiei din 17 iunie, care a propus acordarea statutului de ţară candidată, s-a stabilit şi un număr de obiective, aşa că Ucraina trebuie să implementeze reforme. În condiţiile actuale, aceasta este o veritabilă provocare”, a mai declarat el.

Bogdan Aurescu a precizat că le va prezenta colegilor ”eforturile pe care Guvernul României şi autorităţile române le-au depus pentru a facilita tranzitul de grâne din Ucraina, prin România”.

”Conform cifrelor pe care le avem, până acum, în jur de 2,7 milioane de tone de grâne din Ucraina au tranzitat deja România”, a menţionat el.

Bogdan Aurescu a mai spus că va exprima astăzi sprijinul pentru noua tranşă dedicată Facilităţii Europene pentru Pace şi, totodată, va exprima sprijinul ferm pentru noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.

Aud uneori voci din România sau din alte părţi, care, intenţionat sau nu, promovează narativele propagandei ruse întrebând: „De ce ajutaţi Ucraina şi cetăţenii ucraineni?”, „De ce nu ajutaţi România în locul Ucrainei?”. Răspunsul meu este puternic şi clar: dacă Ucraina eşuează, securitatea României, securitatea cetăţenilor români şi securitatea euroatlantică sunt ameninţate. Deci este în interesul strategic al României şi al tuturor ţărilor membre UE să sprijine Ucraina pe deplin, pentru a câştiga acest război dezlănţuit de Rusia împotriva vecinului nostru”, a arătat ministrul de Externe.

Aurescu s-a referit şi la Republica Moldova, precizând că va prezenta astăzi rezultatul foarte bun al Conferinţei ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, pe care a găzduit-o vineri, în Bucureşti, alături de ministrul de externe al Germaniei şi de ministrul de stat pentru dezvoltare, francofonie şi parteneriate din Franţa.

”Am obţinut rezultate foarte bune. Pe de o parte, am reuşit să obţinem angajamente financiare în valoare de aproximativ 615 milioane de euro, dintre care 432 de milioane de euro sub formă de granturi pentru Moldova. Şi, pe de altă parte, am consolidat rolul acestei Platforme ca instrument în sprijinirea proceselor de reformă din Republica Moldova, pentru că Republica Moldova a primit şi ea statutul de ţară candidată şi trebuie să implementeze reforme în concordanţă cu paşii sau obiectivele incluse în Opinia Comisiei din 17 iunie”, a declarat el.

Aurescu a mai afimat că în cadrul reuniunii se vor discuta şi aspecte foarte importante legate de diplomaţia digitală şi relaţia dintre UE şi America Latină şi Caraibi, care sunt foarte importante.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.