Alianţa pentru Unirea Românilor a primit marţi, la grupul parlamentar din Camera Deputaţilor, o delegaţie a pensionarilor mineri nedreptăţiţi de legea recalculării pensiilor, liderul George Simion afirmând că legea îi defavorizează în mod clar şi le fură drepturile celor care au muncit în condiţii radioactive. AUR spune că a depus un amendament pentru neimpozitarea pensiilor mai mici de valoarea coşului minim garantat, care ar fi crescut considerabil veniturile seniorilor acestei ţări, dar acesta a fost respins la vot.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Legea îi defavorizează în mod clar şi le fură drepturile celor care au muncit în condiţii radioactive, ca minerii de la Crucea, sau în condiţii grele, ca minerii din Valea Jiului”, a declarat preşedintele AUR, George Simion, în cadrul întâlnirii cu pensionarii mineri.
 
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris
Foştii mineri susţin că, odată cu marea recalculare, pensiile lor au scăzut cu sume între 1.200 şi 2.500 de lei, deoarece în noua lege nu au mai fost luate în calcul sporurile pentru condiţii deosebit de periculoase de muncă. Totul în contextul în care, potrivit acestora, vârsta medie de supravieţuire a unui angajat al minei de Uraniu de la Crucea este de aproximativ 45 de ani, arată AUR într-un comunicat oficial. 
 
Din delegaţia AUR care a participat la discuţii s-au numărat şi deputaţii Antonio Andruşceac, Gianina Şerban şi Ringo Dămureanu, dar şi Dorina Barcari, propunerea AUR pentru funcţia de ministru al Forţei de Muncă şi Pensiilor. 
 
”Toţi cei care au lucrat în grupa 1 şi 2 de muncă au plătit altfel contribuţiile decât ceilalţi. Eu chiar am făcut o analiză a contribuţiilor CAS din 1992 până la zi şi vă pot spune că s-a plătit cu 10% în plus. Fiecare salariat a plătit cu 10% în plus contribuţie la CAS şi a plătit şi pensie suplimentară, tocmai în ideea de a se asigura că atunci când iese la pensie nu se vor considera perioadele suplimentare ca perioade necontributive. Deci aceste perioade sunt contributive. Nu s-a ţinut cont de autorizaţiile Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), pentru că acolo erau prevăzuţi acei 15-20 de ani. Din ce am înţeles nici nu au fost consultaţi reprezentanţii CNCAN, pentru că acei 15-20 de ani au o logică. E vorba de sănătatea acestor oameni. Iar la uraniu ei chiar au fost poluaţi. Nu pot să fie chiar la fel consideraţi cei care au lucrat în condiţii de grupa 1 şi 2 cu cei care au lucrat în condiţii normale”, a declarat Petronela Sandu, fost director al Companiei Naţionale a Uraniului, din judeţul Suceava.
 
Dorina Barcari a subliniat că cei care au modificat aceste grupe au fost persoans din afara sistemului, care nu cunosc toate detaliile. 
 
„E vorba de grupa zero la uraniu, la fel ca la dinamită. Grupa zero a dispărut şi e un abuz grav care afectează sănătatea unor cetăţeni contribuabili în ţara lor. Cei din mină erau pe grupa zero, au fost scoşi din această grupă care a dispărut din motive extraterestre. Oamenii care au modificat aceste grupe au fost oameni din afara sistemului, oameni care au judecat fără să aibă noţiuni”, a spus Dorina Barcari. 
 
”În încercarea de a limita dezbaterea apărută în spaţiul public cu privire la haosul creat de recalcularea pensiilor, majoritatea formată din PNL şi PSD a adoptat astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, un proiect care majorează pragul de neimpozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei. Măsura aduce, însă, doar câţiva lei în plus pentru 1,3 milioane de pensionari.  AUR a depus un amendament pentru neimpozitarea pensiilor mai mici de valoarea coşului minim garantat, care ar fi crescut considerabil veniturile seniorilor acestei ţări. Amendamentul a fost, însă, respins, de majoritatea PNL-PSD”, precizează formaţiunea. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.