PNL şi PSD au discutat, joi seară, timp de aproape trei ore, o variantă de înţelegere între cele două partide, care să ducă la formarea unei majorităţi pentru învestirea unui Guvern cu puteri depline, principalele aspecte la care s-a ajuns de principiu la un acord fiind că este nevoie de o guvernare de cel puţin două legislaturi, pentru a duce la bun sfârşit reformele din PNRR şi Anghel Saligny, iar matematic, PNL şi PSD au cele mai multe voturi în Legislativ. Pentru a găsi un punct de echilibru într-un astfel de Executiv PNL-PSD, s-a vorbit despre rotaţia premierilor, la doi ani, iar primul ar putea fi Nicolae Ciucă, văzut mai degrabă ca un tehnocrat decât un membru de partid, au precizat surse politice pentru News.ro.
Potrivit surselor, social-democraţii au multe nemulţumiri legate de programul de guvernare anunţat de PNL, în principal în privinţa reformelor salariilor şi pensiilor, despre care afirmă că nu respectă legislaţia adoptată în trecut de guvernările social-democrate, şi introducerea de noi taxe. S-a stabilit, de principiu, că în perioada următoare întreaga guvernare se va concentra pe rezolvarea crizelor actuale, din energie şi sănătate, şi mai apoi se vor deschide subiectele sensibile.
Marcel Ciolacu a anunţat deja că va lucra în acest week-end, cu specialiştii din partid, pentru a finaliza un program de guvernare care să fie acceptat şi de PNL.
Liberalii, în schimb, speră că PSD va fi de acord cu premier liberal, varianta Nicolae Ciucă fiind mai agreată de social-democraţi decât cea a unui alt lider din PNL, acesta fiind perceput mai degrabă ca un tehnocrat. În plus, actuala criză politică ar putea fi o explicaţie rezonabilă privind alegerea lui Ciucă, mai ales pentru PSD. Social-democraţii cer, în schimb, ministere de forţă, avizatoare, precum Finanţele, Economia, Munca, unde pot implementa proiectele lor cu impact social.
Cum arată calculele din Parlament şi de ce PNL ar prefera mai degrabă o guvernare cu PSD decât cu USR
În privinţa guvernării cu PSD, liberalii analizează, dincolo de pierderea de imagine pentru că bat palma cu partidul pe care l-au criticat la alegeri, avantajele unei majorităţi mai mult decât stabile în Parlament, cu ajutorul căreia s-ar putea face inclusiv reforma constituţională..
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...