Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a vorbit, la Timişoara, la un eveniment comemorativ dedicat Revoluţiei din 1989, despre evoluţia României în ultimii 31 de ani şi a adăugat că ”ultimii zece ani nu au fost în direcţia bună”. Primarul Dominic Fritz a declarat, la rândul său, că ”Timişoara a fost prima pentru că libertatea a fost întotdeauna în spiritul oraşului”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Consiliul Local Timişoara s-a întrunit, miercuri, într-o şedinţă festivă, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, în care au fost evocate momente din timpul Revoluţiei din 1989, de la Timişoara, la eveniment fiind invitat ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman.
 
”Acum 31 de ani aceşti oameni au fost curajoşi, şi-au dat viaţa pentru democraţie. Din păcate, ultimii zece ani nu au fost în direcţia bună. 45 de ani de comunism au distrus o mulţime de instituţii în România, au distrus generaţii de oameni în România, aceşti oameni – unii din ei şi-au dat viaţa acum 31 de ani ca să facă democraţie – au fost nerespectaţi în opinia mea. În ultimii ani am făcut foarte mari avansuri să reparăm tot ce a fost stricat înainte. România trebuie să meargă înainte, trebuie să fie respect pentru democraţie, pentru statul de drept, pentru piaţa liberă şi oamenii care au dus România înapoi în ultimii zece ani nu trebuie să aibă un loc să poată face aceeaşi distrugere”, a declarat Adrian Zuckerman.
 
Zuckerman a urcat pe scena unde a susţinut discursul, ţinând în mână un drapel al României. El a primit, din partea consilierului local, Lucian Căldăraru, care face parte dintre revoluţionarii Timişoarei, un drapel al SUA.
 
Primarul Dominic Fritz a luat şi el cuvântul afirmând că de-a lungul anilor s-a întrebat ”de ce a pornit Revoluţia tocmai în Timişoara?”.
 
”Timişoara a aspirat întotdeauna la mai mult şi a obţinut ce a visat, cu mult curaj şi cu multe sacrificii. (…) Suntem aici azi să onorăm eroismul concetăţenilor noastre din urmă cu 31 de ani – să ne amintim de cei care au murit, dar să şi onorăm şi să încurajăm cei care duc mai departe flacăra revoluţiei până în ziua de azi. De-a lungul anilor mi-am pus întrebarea: de ce a pornit Revoluţia tocmai în Timişoara? Sunt multe răspunsuri, dar unul dintre ele s-a impus în mintea mea. Timişoara a fost prima pentru că libertatea a fost întotdeauna în spiritul oraşului. A fost spaţiul în care au trăit în libertate şi respect reciproc oameni din diferite popoare, de diferite limbi şi culturi. Această tensiune creatoare a fost creuzetul pentru decembrie ‘89. Să nu uităm niciodată că Revoluţia a fost făcută de oameni în carne şi oase. Unii dintre ei sunt azi aici să ne readucă, din trecut, mesajul Timişoarei din decembrie 89, de libertate, adevăr, demnitate, solidaritate, dreptul la o viaţă mai bună. Acest mesaj avem datoria să-l reactualizăm an de an, când celebrăm Revoluţia. Avem datoria să-i redăm viaţa şi sensul şi azi şi peste un an şi peste zece”, a declarat Fritz.
 
Mai mulţi lideri sau simpli membrii ai asociaţiilor au luat cuvântul evocând momente trăite în timpul Revoluţiei din Timişoara, iar unii dintre ei şi-au arătat nemulţumirea privind dezinteresul autorităţilor pentru Muzeul Revoluţiei care urmează să fie amenajat la Timişoara.
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.