Vânzările de locuinţe deja existente din Statele Unite au crescut cu 1,3% în iulie, comparativ cu iunie, până la o rată anualizată ajustată sezonier de 3,95 milioane de unităţi, aceasta fiind prima creştere din ultimele cinci luni, potrivit Asociaţiei Naţionale a Agenţilor Imobiliari, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vânzările au fost cu 2,5% mai mici comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Vânzările au înregistrat cele mai mari câştiguri în nord-est şi au fost constante în vestul mijlociu. Preţurile au crescut cel mai mult şi în nord-est.

”În ciuda creşterii modeste, vânzările de locuinţe sunt încă lente. Dar consumatorii văd cu siguranţă mai multe opţiuni, iar accesibilitatea se îmbunătăţeşte datorită ratelor mai mici ale dobânzilor”, a declarat Lawrence Yun, economistul şef al NAR, într-un comunicat.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Aceste vânzări se bazează pe contracte care probabil au fost semnate în mai şi iunie, când dobânzile ipotecare erau cu mult peste 7% la popularul împrumut cu dobândă fixă pe 30 de ani.

Dobânzile au început să scadă în iulie şi se situează acum în jurul valorii de 6,5%.

Ofertele în numerar au reprezentat 27% din vânzările din iulie, în creştere faţă de 26% în anul precedent şi cu mult mai mari decât norma istorică.

Oferta de locuinţe de vânzare a continuat să crească în iulie. La sfârşitul lunii, pe piaţă erau 1,33 milioane de case, în creştere cu 0,8% faţă de iunie şi cu 19,8% mai mare decât în ​​iulie 2023.

Creşterea ofertei nu a ajutat, însă, la temperarea preţurilor locuinţelor. Preţul mediu al unei case existente vândute în iulie a fost de 442.600 USD, o creştere de 4,2% de la an la an.

Cumpărătorii pentru prima dată au reprezentat 29% din vânzări în iulie, procent neschimbat faţă de iunie, dar în scădere de la 30% în iulie 2023.

Din punct de vedere istoric, aceşti cumpărători reprezintă aproape 40% din vânzările de case, dar accesibilitatea a fost puternic afectată în ultimii doi ani, din cauza creşterii rapide a preţurilor la locuinţe şi a dobânzilor ipotecare mai mari.

Cu tarifele acum uşor mai mici, cererea începe să crească. Un raport separat al Redfin, o agenţie de brokeraj imobiliar, a constatat că cererile de tururi şi alte servicii de cumpărare de la agenţii Redfin au crescut cu 4% în ultima săptămână, până la cel mai ridicat nivel din ultimele două luni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.