Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a semnat joi, la Chişinău, Planul comun de acţiuni în domeniul justiţiei al ministerelor României şi Republicii Moldova, pentru perioada 2025-2027, ea precizând că prioritatea pentru următorii 3 ani este acordarea sprijinului pentru aderarea Republicii Moldova la UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”O zi la Chişinău. Un oraş cu aer european! Am semnat astăzi alături de Veronica Mihailov-Moraru, Planul comun de acţiuni în domeniul justiţiei al ministerelor noastre pentru perioada 2025-2027. Prioritatea pentru următorii 3 ani este acordarea sprijinului pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Racordarea legislaţiei din Republica Moldova la acquis-ul UE este focusul noului plan. Trimitem inclusiv experţi pentru a ajuta cu orice problemă punctuală”, a scris ministrul Justiţiei într-o postare.

Gorghiu arată că tot astăzi a apărut noua ediţie a Codexului Constituţional, volum în limba română care conţine constituţiile tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, a Republicii Moldova, a Regatului Unit şi al Irlandei de Nord.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Specialişti precum Ştefan Deaconu, Elena Simina Tănăsescu, Robert Cazanciuc, Silviu Gabriel Barbu, Domnica Manole sau Ioan Muraru au lucrat la acest volum. Este online pe site-ul Institutului pentru Politici şi Reforme Europene din Republica Moldova, ipre.md. În curând, va fi disponibil şi pe site-ul Ministerului Justiţiei din România”, precizează ministrul Justiţiei.

Alina Gorghiu anunţă că a discutat şi despre cooperarea în domeniul administrării bunurilor provenite din infracţiuni. ”Republica Moldova transmite un număr important de cereri către Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate din România. Anul trecut am identificat 100 de autovehicule, 49 de conturi bancare, 2597 de bunuri imobile”, arată Gorghiu.

Ea menţionează că acordă atenţie procesului de digitalizare şi redobândirii cetăţeniei române în cazul românilor de peste Prut.

”Din 2010 până în prezent, am aprobat 756.657 de cereri de cetăţenie provenite din Republica Moldova şi numărul creşte de la o zi la alta! La 15 octombrie mai erau 106.447 de cereri de cetăţenie pe rol”, subliniază Alina Gorghiu.

MInistrul spune că a avut întâlniri foarte bune şi cu preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii din Republica Moldova, dl Sergiu Caraman, cu preşedinta interimară a Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova, dna Stela Procopciuc şi cu Procurorul General al Republicii Moldova, dl Ion Munteanu.

”Sunt absolut convinsă că referendumul de la finalul săptămânii va atrage mulţi cetăţeni la vot. Va fi o decizie asumată a cetăţenilor, pentru viitor”, afirmă Alina Gorghiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.