Preşedintele Comisiei pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Adrian Solomon a venit cu o serie de precizări, în contextul acuzaţiilor liderului AUR George Simion potrivit cărora proiectul de lege privind prevenirea sepărării copilului de familie nu a fost dezbătut în comisiile de specialitate care a adăugat că şedinţa comisiilor care au emis raportul de adoptare a avut loc online. Social-democratul a precizat că proiectul a fost pe ordinea de şi a şedinţelor din 20 martie, 24 aprilie şi 10 mai, ale comisiilor pentru sănătate şi familie, niciuna dintre şedinţe nefiind online.
„Astfel, s-a vehiculat ideea că dezbaterile din Comisia pentru muncă şi protecţie socială asupra proiectului de Lege privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie – Plx 145/2023 au avut loc pe whatsapp, inclusiv votul asupra proiectului. În realitate, dezbaterile asupra acestui proiect au avut loc doar cu prezenţă fizică, la sala de şedinţe a comisiei, cu participarea membrilor comisiei, a reprezentanţilor Guvernului, a altor parlamentari, iniţiatori de amendamente, precum şi a reprezentanţilor societăţii civile şi mass-media. Proiectul de lege a fost înscris pe ordinea de zi a şedinţelor care au avut loc în zilele de 20 martie 2023 şi 24 aprilie 2023 (şedinţa comună cu Comisia pentru sănătate şi familie), respectiv 10 mai 2023, cu respectarea dispoziţiilor art.47 şi 52 din Regulamentul Camerei Deputaţilor”, arată preşedintele Comisiei, deputatul PSD Adrian Solomon, într-un comunicat de presă.
Totodată, Solomon precizează că niciuna dintre cele trei şedinţe nu a avut loc online, ca atare votul asupra proiectului nu putea fi exprimat prin altă modalitate decât fizic, în sala de şedinţe.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Toate informaţiile pe această temă, răspândite în spaţiul public de către persoane care nu au participat la dezbateri, nu reflectă realitatea şi sunt menite să inducă opiniei publice informaţii false şi denigratoare”, a mai transmis Adrian Solomon.
Cu privire la conţinutul proiectului, acesta reglementează organizarea activităţii de prevenire şi urmăreşte stabilirea de norme clare pentru evitarea separării copilului de familie şi împiedicarea eventualelor abuzuri, mai spune deputatul PSD.
Mai mult, proiectul are ca scop tocmai prevenirea separării copiilor de familii şi alocarea de fonduri pentru a susţine aceste familii vulnerabile.
Astfel, este prevăzută obligaţia serviciului public de asistenţă socială să sprijine familiile cu copii care trăiesc în condiţii precare sau se află în situaţii vulnerabile tocmai pentru a preveni separarea copiilor de familie.
Solomon mai precizează că, prin proiect, sunt menţionate aspectele luate în considerare când se stabileşte o situaţie de risc de separare a unui copil de familie, precum:
„- caracterul permanent sau ocazional al situaţiei de risc, respectiv necesitatea de a face distincţie între dificultăţile temporare în ceea ce priveşte creşterea şi îngrijirea copilului, susceptibile de a fi ameliorate într-o perioadă de timp rezonabilă şi dificultăţile majore care necesită o abordare susţinută pe termen lung;
- nivelul de dezvoltare a copilului, relaţiile acestuia cu ceilalţi membri de familie şi relaţiile intrafamiliale,
- capacitatea părinţilor de a înţelege la ce risc este supus copilul, gradul lor de mobilizare şi de acceptare a propunerilor de sprijin”, potrivit comunicatului de presă.
De asemenea, este reglementat ca „serviciul public de asistenţă socială de la nivel local să realizeze un plan de servicii dacă se întâlneşte o situaţie de risc. Planul cuprinde servicii şi activităţi destinate părinţilor, care pot consta în informare, consiliere în domeniul sănătăţii, educaţiei, ocupării forţei de muncă, locuirii şi protecţiei sociale; facilitarea accesului acestora la beneficiile de asistenţă socială şi serviciile existente; îndrumarea către servicii sociale, de educaţie, sănătate şi de ocupare a forţei de muncă în scopul îmbunătăţirii situaţiei familiei şi ieşirea acesteia din situaţiile de risc la care a fost expusă”.
Sunt prevăzute şi instituţiile şi serviciile cu atribuţii în activitatea de prevenire a separării copilului de familie, precum şi modalităţile de finanţare pentru ca activitatea de prevenire să-şi atingă scopul, respectiv familiile vulnerabile să fie sprijinite pe toate planurile pentru ca toţi copiii să fie protejaţi în familia proprie, mai afirmă Solomon.
Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie. Iniţiativa legislativă prevede şi înfiinţarea Observatorului Naţional al Copilului. Legea merge la promulgare. Liderul AUR George Simion a acuzat că proiectul nu a fost dezbătut în Comisia pentru muncă şi a fost adoptat un raport favorabil la iniţiativa legislativă pe repede înainte, într-o şedinţă online. Simion a adăugat că proiectul de lege a fost apoi adoptat de Cameră, într-un mod netransparent şi nedemocrativ, încălcând Regulamentul de funcţionare al forului legislativ, lucru care i-a revoltat pe deputaţii AUR.
Astfel, la dezbaterea propunerii legislative în plenul Camerei, deputaţii AUR au protestat faţă de acest proiect cu pancarte înscrise cu mesaje precum „Ajutăm familia, nu furăm copiii”, „Opriţi jaful naţional”. Partidul AUR a susţinut că proiectul de lege ar promova măsuri similare celor din ţările nordice, acolo unde autorităţile pot lua un copil din sânul familiei.
În schimb, PSD a transmis, miercuri, referitor la proiectul de lege privind prevenirea separării copilului de familie împotriva căruia AUR a protestat, că acest partid a votat în unanimitate iniţiativa legislativă şi a publicat în acest sens avizul favorabil la proiect al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi al cărei preşedinte este deputatul AUR Dan Tanasă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.