Adrian Năstase a declarat, vineri, la dezbaterea „Europa, încotro?”, că marile puteri occidentale îşi alocă dreptul de a avea „amante”, în timp ce România trebuie să facă „jurăminte de castitate”. Fostul premier a susţinut că ţara nostră este „într-o poziţie ingrată” şi există riscul ca foarte multe dintre liniile de comunicaţie să treacă pe deasupra ei.
„Noi încercăm să funcţionăm pe nişte parametri care nu mai au sens pentru problematica europeană, globalizarea a schimbat foarte multe dintre aceste lucruri. În UE, noi mergem în continuare pe câteva formule, concepte ambiţioase, noi discutăm despre sancţiunile împotriva Rusiei, dar iată că ministrul de Externe german merge la Moscova fără să fie sancţionat de cineva, fără să încalce sancţiunile. Preşedintele Putin merge la Budapesta fără ca cineva să sancţioneze acest lucru”, a afirmat fostul premier.
Năstase a susţinut că românii sunt „mai catolici decât toţi partenerii noştri”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Este amuzant faptul că marile puteri occidentale îşi alocă dreptul de a avea amante în alte regiuni geografice, în timp ce România trebuie să facă jurăminte de castitate”, a completat el.
În ceea ce priveşte NATO, Adrian Năstase a spus că nu poate fi vorba despre o organizaţie care să se bazeze „pe taxă de protecţie” pentru a asigura securitatea ţărilor aliate.
„UE s-a schimbat în aceşti ani, structura ca atare, trecerea de la o zonă economică la zonă de integrare politică, revenirea la spaţii restrânse, o nouă divizare între Est şi Vest care apare tot mai mult. Cred că lucrurile acestea trebuie luate în considerare. Pentru noi, noi nu putem să discutăm doar despre UE, trebuie să începem să discutăm şi despre un NATO care el însuşi s-ar putea să îşi schimbe o parte dintre politici, nu poate fi vorba despre o organizaţie care să se bazeze pe taxă de protecţie în ceea ce priveşte asigurarea securităţii”, a completat fostul premier.
Adrian Năstase a mai precizat că „UE va lăsa o parte dintre ţările de la periferie să intre din nou în competiţie, aşa cum o făceau în urmă cu 10, 20 de ani, prin relaţii bilaterale cu puterile din Occident, ceea ce va fi contraproductiv”.
„România, în momentul de faţă, se găseşte într-o poziţie ingrată, o poziţie care aminteşte de izolarea din anii 90. Acum riscăm ca foarte multe dintre liniile de comunicaţie să treacă deasupra noastră, aşa cum trec coridoarele energetice. Trebuie să observăm că Europa se fragmentează şi că lucrul acesta ne va crea, în mod inevitabil, probleme”, a conchis Năstase.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.