Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat marţi, la Ora Guvernului, în plenul Camerei deputaţilor, că dacă i se impută că nu a predat România evazioniştilor, este de acord să îşi asume acest păcat. El a precizat că gaura la bugetul de stat nu e în niciun caz de 20 de miliarde de lei, ci încetinirea se cifrează undeva la 4,7 miliarde de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Nu mă aşteptam la o judecată din partea unui fost fost ministru care a dus România, împreună cu guvernul din care a făcut parte, la un deficit mai mare decât cel pe care l-am obţinut eu anul trecut şi se spune că cresc deficitele”, a spus Câciu, ca răspuns la criticile deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Finanţelor. 

Adrian Câciu a arătat că ”România a fost băgată cu bună intenţie, într-o procedură de deficit, de o guvernare de dreapta care s-a cerut în procedură de deficit excesiv şi există documente în acest sens, deşi Europa suspendase această clauză, procedură care ne-a dus la un deficit de 9,4% în 2020, de 6,7%, iar în 2022 am redus din nou deficitul la 5,7% din PIB.

”Astea sunt fapte” a mai spus ministrul Finanţelor, arătând că în 2023 şi-au propus o reducere la 4,4% din PIB.

”Vorbiţi de minciună. Retorica aceasta este o retorică pur şi simplu politicianistă, pentru că bugetul s-a votat de către acest Parlament”, a spus Câciu.

Ministrul a spus că ”a nu prinde veniturile din evaziunea fiscală (..) este echivalentul predării României pe mâna evazioniştilor”. 

”Dacă asta este ce mi se impută mie, sau Guvernului, că nu am predat România evazioniştilor, sunt de acord să îmi asum acest păcat”, a precizat Câciu. 

Ministrul a mai spus că şi anul trecut au trebuit să ia măsuri pentru ajustarea cheltuielilor bugetare, pentru că şi anul trecut, deşi deficitul era mai mic, aveau o mai slabă încasare a veniturilor. ”Domnul Năsui este expert în macroeconomie şi ar putea să aibă multe explicaţii, dar binanţeles, e politician de opoziţie şi îi respect acest drept”, a arătat el, precizând că economia nu evoluează întotdeauna liniar. 

”Gaura la bugetul de stat nu e în niciun caz de 20 md. de lei. Încetinirea încasării veniturilor se cifrează undeva la 4,7 miliarde de lei faţă de programat”, a mai spus ministrul de Finanţe. 

 
Adrian Câciu a mai spus: ”Dacă România are arierare recuperabile de încasat de 25 de miliarde şi o evaziune fiscală estimată la 12%, nu credeţi că este bine să întărim colectarea? Eu zic ca da şi trebuie să luptăm pentru asta. Dar până unele lucruri de acest gen se întâmplă e bine ca şi statul să ia măsuri de consolidare bugetară pe partea cheltuielilor şi să dea Dumnezeu ca la rectificare veniturile să fie pe măsura estimatului şi atunci poate găsim ca supliment un pachet de măsuri pentru populaţie”. 
 
”Vă asigur că ceea ce face guvernul în momentul de faţă este un gest de responsabilitate. Toţi cetăţenii ne cer ca statul să fie mai slab, mai suplu. Nu cred că este greu să facem acest efort împreună şi să reducem din cheltuielile bugetare”, a arătat ministrul în plen. 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.