Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, marţi, la Palatul Victoria, după discuţiile cu Maia Sandu, organizarea unei şedinţe comune a guvernelor României şi Republicii Moldova. Premierul Maia Sandu a vorbit despre „interesul vital” pentru finalizarea şi darea în exploatare integrală a gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, precum şi despre necesitatea interconectării liniilor electrice de înaltă tensiune, precum şi a construcţiei Autostrăzii Unirii şi a podului peste Prut în regiunea oraşului Ungheni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Reiterez deplina responsabilitate a Guvernului României şi a mea personal pentru o excelentă colaborare cu dna prim-ministru Maia Sandu şi cu noua echipă guvernamentală de la Chişinău, în spiritul Parteneriatului strategic bilateral, pentru integrarea europeană a R. Moldova”, a declarat Dăncilă.

Ea a spus că a fost un dialog de substanţă asupra priorităţilor relaţiei bilaterale. „Avem o bază solidă pe care o vom construi mai ales că avem proiecte bilaterale pe toate dimensiunile vieţii economice şi sociale”, a adăugat Dăncilă.

„Am evidenţiat importanţa consolidării comunităţii de limbă, cultură şi istorie, care stă la baza relaţiei speciale cu republica Moldova. Am transmis astăzi un mesaj ferm de încurajare a R. Moldova în direcţia continuării obiectivelor europene şi implementării reformelor asumate în contextul acordului de asociere cu UE. (...) Am subliniat că România va rămâne cel mai sincer susţinător al eforturilor R.Moldova în parcursul european. (...) Dorim să contribuim la implicarea mai fermă a UE în sprijinul parcursului european al r.Moldova, astfel încât acesta să devină ireversibil”, a subliniat premierul român.

Viorica Dăncilă a precizat că România este gata să susţină deblocarea asistenţei financiare acordate de UE Republicii Moldova şi să furnizeze expertiză la nivel bilateral, pe mai multe planuri, în special afacerile europene, având în vedere experienţa acumulată de România.

„A reieşit cu clartitate interesul comun pentru avansarea proiectelor bilaterale, cu accent special pe proiectele de interconectare energetică. (...) Cele două guverne vor începe să lucreze în cadrul unui grup de lucru interguvernamental, urmând să analizăm care dintre proiectele în curs de derulare necesită o atenţie imediată. De asemenea, dacă va fi cazul, putem avea în vedere derularea de proiecte noi, care să susţină avansul european al R. Moldova. Rezultatul discuţiilor în cadrul grupului de lucru vor fi valorificate în contextul unei viitoare şedinţe comune a guvernelor României şi Republicii Moldova”, a mai declarat Dăncilă.

Premierul a subliniat şi relevanţa majoră acordată de România reglementării conflictului din regiunea transnistreană, cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi cu neafectarea vectorului său proeuropean.

„Am reiterat dorinţa noastră de a aprofunda colaborarea instituţională. Am abordat oportunitatea menţinerii formatului şedinţelor comune de Guvern, care s-a dovedit a fi un instrument util pentru coordonarea proiectelor bilaterale. Un alt element de importantă strategică este implementarea proiectelor din domeniul energetic, cu accent pe finalizarea şi darea în exploatare integrală a gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău. Am reiterat interesul vital pentru finalizarea lucrărilor pe întregul şantier pe parcursul anului 2020. Am discutat de asemenea despre interconectarea liniilor electrice de înaltă tensiune, precum şi construcţiei Autostrăzii Unirii şi a podului peste Prut în regiunea oraşului Ungheni”, a declarat şi premierul Maia Sandu.

Ea a vorbit şi despre necesitatea creşterii volumului schimburilor comerciale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.