Comisarul european pe justiţie, Vera Jourova, a declarat, la dezbaterea din plenul PE, că, în numele Comisiei Europene, repetă apelul către Legislativul român pentru deschiderea dezbaterii privind legile justiţiei, să asigure independenţa sistemului judiciar şi să realizeze un consens pentru modificările legislative în domeniu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Jourova a amintit că românii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima opoziţia faţă de modificările la legile justiţiei şi îngrijorarea lor în legătură cu acestea, iar pentru prima dată, GRECO a decis să facă un raport.

Comisarul european a subliniat că justiţie şi lupta anticorupţie au legătură directă cu MCV. ”După 10 ani de eforturi continue, România are unul din cele mai bune sisteme judiciare din regiune, însă în ianuarie 2017 CE a propus câteva recomandări restante care, dacă ar fi fost îndeplinite, ar fi dus la încheierea MCV şi intrarea în Schengen”, a spus ea.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Jourova a precizat însă că, în decembrie, Comisia a exprimat îngrijorarea în legătură cu modul de adoptare şi cu conţinutul modificărilor la legile justiţiei, iar aceste îngrijorări trebuie să fie luate în serios şi în procesul legislativ.

Ea a subliniat că întrebarea pentru autorităţile române este aceiaşi: ”Procesul acesta ţine cont de necesitatea independenţei justiţiei? Vedem că în continuare este criticat sistemul judiciar, deciziile justiţiei şi nu sunt respectate criteriile de integritate”.

Vera Jourova a ţinut să precizeze că unele prevederi au fost deja declarate neconstituţionale.

”Reformele sistemului judiciar nu pot fi făcute împotriva sistemului”, a afirmat comisarul european.

Ea a menţionat că recomandarea CE a fost să fie consultată Comisia de la Veneţia.

La începutul dezbaterii, Monika Panayotova, din partea Preşedinţiei Consiliului European, deţinută de Bulgaria, a spus că valorile comune, democraţia, egalitatea, statul de drept şi drepturile omului stau la baza Uniunii Europene, iar fiecare stat membru, prin urmare, trebuie să le respecte, să le protejeze şi să le promoveze.

”Trebuie să vă asigur că statul de drept şi separarea puterilor s-au aflat mereu în centrul atenţiei Consiliului (european - n.r.). Considerăm că dialogul şi cooperare sunt necesare pentru a asigura cele mai bune standarde şi condiţii pentru cetăţenii noştri în toate statele membre. Consiliul abordează situaţia din România în concluziile sale privind MCV, adoptate în decembrie 2017. Consiliul salută faptul că România a întreprins mai multe măsuri pozitive şi încurajează ţara să profite de impulsurile acestor reforme, mai ales în ceea ce priveşte independenţa justiţiei şi combaterea corupţiei la toate nivelurile. Consiliul a repetat importanţa unui accent în România care să fie pus pe consolidarea sistemului instituţional şi pe un răspuns adus tuturor îngrijorărilor exprimate în Comisie, în cadrul MCV. Sperăm să continue comunicarea permanentă dintre autorităţile române şi Comisie şi să fie eficientă, permiţând României să remedieze orice probleme”, a adăugat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.