Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, la ceremonia de marcare a operaţionalizării sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore, că ameninţarea la adresa Aliaţilor NATO reprezentată de rachetele balistice provenite din afara zonei euro-atlantice este reală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Multe ţări, inclusiv câteva din vecinătatea NATO, încearcă să dezvolte rachete balistice sau să le obţină”, a decarat, joi, la Deveselu, la ceremonia de marcare a operaţionalizării sistemului de apărare antirachetă, secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

El a precizat că apărarea antirachetă este esenţială pentru securitatea comună a membrilor NATO.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”La Summit-ul de la Lisabona, din 2010, am decis să dezvoltăm capacităţile de apărare antirachetă ale NATO. De atunci, construim sistemul de apărare antirachetă în mod transparent, facem ceea ce am spus că vom face şi continuăm să fim clari şi deschişi cu privire la scopul şi capacităţile sistemului”, a arătat Stoltenberg.

Oficialul american a mai spus că programul de apărare antirachetă reprezintă o investiţie pe termen lung împotriva unei ameninţări pe termen lung.

”În ultimii 6 ani am construit acest sistem pentru că trebuie să fim pregătiţi. (...) Aşa cum sugerează şi numele, capacităţile pe care le-am dezvoltat sunt pur defensive. Acest lucru este important”, a punctat secretarul general al NATO.

Totodată, Stoltenberg a ţinut să sublinieze că apărarea antirachetă a NATO nu subminează sau slăbeşte în niciun fel capacitatea nucleară strategică de descurajare a Rusiei.

”Acest amplasament din România, la fel ca şi cel din Polonia, nu este îndreptat împotriva Rusiei. Sunt prea puţini interceptori, localizaţi mult prea la sud sau prea aproape de Rusia pentru a putea intercepta rachete balistice intercontinentale ruseşti”, a arătat oficialul american.

El a anunţat că se vor lua mai multe hotărâri privind apărarea împotriva rachetelor balistice la următorul Summit de la Varşovia.

Stoltenberg a mulţumit tuturor pentru munca susţinută care a făcut posibil evenimentul de joi de la Deveselu, precizând că eforturile depuse transformă o lume imprevizibilă într-un loc mai sigur.

Scutul antirachetă de la Deveselu, început în 2013 şi finalizat anul trecut, în urma unei investiţii de aproximativ 800 de milioane de dolari, este operaţionalizat joi, la cinci ani de la finalizarea negocierilor România-SUA. La ceremonia de certificare operaţională a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu participă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adjunctul secretarului Apărării al SUA, Robert Work, premierul Dacian Cioloş, miniştrii Apărării şi Afacerilor Externe, Mihnea Motoc şi, respectiv, Lazăr Comănescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.