Eurodeputaţii au adoptat joi, în plen, rezoluţia referitoare la comemorarea a treizeci de ani de la revoluţia română din decembrie 1989.
Rezoluţia, propusă în comun de patru grupuri politice parlamentare, incluzându-i pe toţi cei 32 de eurodeputaţi români, a fost adoptată cu 513 voturi „pentru”, 18 „împotrivă” şi 87 de abţineri.
Textul rezoluţiei aduce un omagiu tuturor victimelor revoluţiei din decembrie 1989 şi recunoaşte sacrificiul manifestanţilor paşnici, deschizând drumul către democraţie, stat de drept şi economie de piaţă, precum şi către integrarea euro-atlantică a României.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Parlamentul European solicită, cu această ocazie, Statului român să îşi intensifice eforturile pentru elucidarea adevărului cu privire la evenimentele din urmă cu 30 de ani, proces tergiversat până în prezent.
„Parlamentul European ia act de faptul că sacrificiul protestatarilor paşnici din decembrie 1989 a deschis calea tranziţiei României către democraţie, statul de drept şi instituirea unei economii de piaţă, precum şi către integrarea sa ulterioară în Alianţa Nord-Atlantică şi în Uniunea Europeană”, se arată în textul rezoluţiei, publicat joi.
Revoluţia din decembrie 1989 a dus în mod tragic la pierderea a 1.142 de vieţi omeneşti, la rănirea gravă a 3.138 de persoane şi la detenţia ilegală şi torturarea a peste 760 de persoane. „Revoluţia română din decembrie 1989 a fost cea mai violentă dintre toate revoltele care au condus la căderea comunismului în statele din spatele Cortinei de Fier”.
În plus, PE „invită Statul român să îşi intensifice eforturile de aflare a adevărului în legătură cu evenimentele din timpul revoluţiei, o necesitate absolută pentru ţară, poporul român, Europa şi Uniunea Europeană, având în vedere dreptul poporului român de a cunoaşte adevărul, la 30 de ani de la revoluţia din decembrie 1989”.
Instituţiile Uniunii Europene şi ale statelor sale membre, inclusiv România, sunt invitate să depună toate eforturile pentru a se asigura că crimele săvârşite de regimurile comuniste nu sunt uitate şi a garanta că astfel de crime nu vor mai fi comise niciodată.
Parlamentul European încredinţează preşedintelui sarcina de a transmite rezoluţia Consiliului, Comisiei, precum şi guvernelor şi parlamentelor tuturor statelor membre.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.