Premierul Mihai Tudose a anunţat, vineri, la Chişinău, că urma discuţiilor avute cu omologul moldovean, Pavel Filip, s-a stabilit organizarea, în toamnă, a unei şedinţe de guvern comună, aceasta urmând să aibă loc în capitala Republicii Moldova.
”Am stabilit cu domnul prim-ministru o şedinţă comună de guvern în toamnă la Chişinău şi până atunci întâlniri lunare la nivel de echipe de miniştri pentru a impusiona proiectele comune”, a anunţat premierul Mihai Tudose.
Şeful Executivului a punctat că România rămâne un susţinător al Republicii Moldova pentru a-şi contina parcursul european şi i-a mulţumit fostului ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, din Guvernul Boc, pentru că este ”un avocat bun la intereselor Moldovei”.
”Rămânem în continuare un avocat, sau un susţinător fervent al Moldovei pe plan internaţional. (...) La Chişinău sunt patru înalţi oficiali europeni care sunt români, unii foşti miniştri, şi care sunt avocaţii buni ai intereselor Moldovei şi le mulţumim. Chiar mă uit la unul dintre domniile lor, fostul ministru Funeriu”, a susţinut Tudose.
El a subliniat că este un efort comun al celor două state pentru susţinerea Republicii Moldova de a-şi continua parcursul european, dar este nevoie de stabilitate şi continuitate, precizând că dacă nu va exista o finalitate în câţiva ani toate eforturile făcute de cele două guverne au fost în zadar.
”Este nevoie de stabilitate şi continuitate, fiindcă altfel toate eforturile făcute de către guvernul din Moldova şi de către guvernul din Bucureşti pentru a ajuta, dacă nu au şi o finalitate - în câţiva ani să parcurgem cât mai repede drumul către Uniunea Europeană pe care era înscris Moldova, este păcat să fi fost eforturi inutile”, a precizat şeful Executivului.
Totodată, Tudose a anunţat că săptămâna viitoare sau cel târziu peste două săptămâni va avea loc o întâlnire între miniştrii de Interne ai României şi Republicii Moldova pentru a discuta despre traficul de frontieră şi problemele legate de cetăţenie.
La rândul său, premierul moldovean a ţinut să sublinieze importanţa relaţiei dintre cele două state, precizând că este ”o relaţie de suflet”, pentru că în ambele state se vorbeşte aceeaşi limbă, există aceeaşi cultură şi o istorie comună.
”Vreau să vă mulţumesc pentru faptul că aţi decis să faceţi această vizită de lucru la Chişinău în mai puţin de o lună de când v-aţi asumat responsabilitatea de a conduce guvernul de la Bucureşti (...). Acest lucru vorbeşte şi despre atitudinea pe care o are România faţă de Republica Moldova, acest lucru vorbeşte şi despre relaţia specială pe care o are Republica Moldova cu România, pentru că nu este o simplă relaţie bilaterală între două state, nu este o simplă relaţie între două state vecine, dar este o relaţie mult mai profundă, o relaţie de suflet, pentru că vorbim aceeaşi limbă, pentru că avem aceeaşi cultură, pentru că avem aceeaşi istorie”, afirmat premierul Republicii Moldova Pavel Filip.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.