Dr. Nawaf Salameh şi Generalul James L. Jones, fost Comandant Suprem al Forţelor Aliate NATO, lansează American Romanian Business Roundtable (ARBR), o platformă de elită destinată consolidării relaţiilor româno-americane prin cooperare economică şi strategică în domeniul apărării. ARBR va încuraja colaborarea în sectoare critice, precum apărarea, energia, comerţul şi tehnologia. Pilonii-cheie ai platofrmei includ, printre altele, facilitarea unor parteneriate între companii din SUA şi România în sectoarele apărării şi energiei, stimularea unor investiţii sustenabile pentru ambele naţiuni şi iniţiative cu accent pe tehnologiile avansate şi inteligenţă artificială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Dr. Nawaf Salameh, Fondator şi Preşedinte al Nawaf Salameh Family Office, şi Generalul James L. Jones, fost Comandant Suprem al Forţelor Aliate NATO, vor semna acordul de parteneriat la Washington D.C., pe 21 ianuarie, după inaugurarea Preşedintelui Donald J. Trump.

Noua platformă de elită, American Romanian Business Roundtable, va încuraja colaborarea în sectoare critice, precum apărarea, energia, comerţul şi tehnologia şi ca crea României şi Statelor Unite ale Americii „oportunitatea unică de a aprofunda relaţia lor bilaterală”.

„Sprijinite de o alianţă puternică în cadrul NATO şi de Parteneriatul Strategic româno-american durabil, eforturile de consolidare a legăturilor economice, politice, de securitate şi sociale dintre cele două naţiuni devin esenţiale pentru promovarea stabilităţii regionale şi a prosperităţii comune”, se arată într-o informare a „Nawaf Salameh Family Office”.

“Consolidarea legăturilor economice dintre Statele Unite şi România nu este doar o chestiune de comerţ; este piatra de temelie a stabilităţii, creşterii şi respectului reciproc,” a declarat Dr. Salameh.

Această colaborare extinsă urmăreşte să aducă împreună părţi interesate diverse pentru a crea încredere şi oportunităţi de creştere reciprocă.

La rândul său, generalul James L. Jones, fost Comandant Suprem al Forţelor Aliate NATO, menţionează „conexiunea intrinsecă dintre securitatea economică şi pregătirea pentru apărare”.



„O infrastructură economică stabilă şi solidă este esenţială pentru securitatea regională şi pentru îndeplinirea obiectivelor colective de apărare ale NATO” a remarcat Generalul Jones.

Potrivit fostului Comandant Suprem al Forţelor Aliate NATO, România „a fost un partener şi un prieten critic atât pentru NATO, cât şi pentru Statele Unite timp de decenii”. Generalul a pus accent pe „importanţa securităţii energetice şi a inovaţiei în alinierea dezvoltării economice cu priorităţile strategice de apărare”.

Pilonii-cheie ai ARBR includ:
    • Colaborare în sectoarele Apărării şi Energiei: Facilitarea parteneriatelor între companii din SUA şi România pentru a întări baza industrială bilaterală în domeniul apărării, a spori securitatea energetică, a dezvolta tehnologii avansate de apărare şi a sprijini capacităţile operaţionale ale NATO.
    • Creştere economică şi comercială: Promovarea relaţiilor bilaterale de afaceri şi dezvoltarea comerţului şi colaborării între Statele Unite şi România pentru a stimula investiţiile sustenabile şi a spori rezilienţa economică a ambelor naţiuni.
    • Inovaţie, Inteligenţă Artificială şi Dezvoltarea Forţei de Muncă: Organizarea de iniţiative care pun accent pe tehnologiile avansate, inteligenţa artificială şi formarea forţei de muncă pentru a pregăti liderii viitorului şi a îmbunătăţi colaborarea transfrontalieră.

Potrivit iniţiatorilor, American Romanian Business Roundtable a fost creată „pentru a întări legăturile comerciale şi a aprofunda relaţiile româno-americane” şi va reuni companii de top din sectorul privat românesc şi american, din industrii critice. ARBR va servi ca o platformă dinamică pentru colaborare, organizând evenimente de profil înalt şi delegaţii, precum Întâlnirea Bilaterală a Industriei de Apărare, pentru a aborda priorităţile strategice comune.

Noua platformă va avea un rol-cheie în facilitarea dialogurilor despre securitatea energetică şi rezilienţa infrastructurii, subliniind importanţa energiei în promovarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii regionale, iniţiative ce vor contribui şi la o stabilitate mai largă în Europa de Est.

„Aceste eforturi vor include abordarea importanţei tot mai mari a infrastructurii digitale, securităţii cibernetice şi suveranităţii datelor pentru a asigura un progres tehnologic sigur şi rezilient. Pentru a consolida legăturile interumane, ARBR se va concentra, de asemenea, pe schimburi culturale, parteneriate educaţionale şi iniţiative de leadership pentru tineri, cu scopul de a promova o înţelegere reciprocă între SUA şi România. Un obiectiv central al ARBR este sprijinirea şi îmbunătăţirea contribuţiilor critice ale României ca hub regional şi accelerarea eforturilor de reconstrucţie ale Ucrainei. Acest lucru include dezvoltarea Portului Constanţa, o poartă strategică ce conectează Marea Neagră cu Europa Centrală şi de Est”, se mai arată în informare.

Născut în Siria şi mutat în România în anul 1983, pentru a urma studii medicale, Dr. Nawaf Salameh este fondatorul şi preşedintele „Nawaf Salameh Family Office”, cu sediul în România, administrând un portofoliu divers de afaceri care include energie, food şi beverage, agricultură, ospitalitate şi alte sectoare emergente în dezvoltare. Dr. Salameh a devenit leadership în energie şi investiţii strategice, dezvoltând parcuri solare şi eoliene de mari dimensiuni în sud-estul României. În septembrie 2024, Nawaf Salameh Family Office a achiziţionat Terminalul Octogon Gas & Logistics din Portul Constanţa, „achiziţie strategică” ce consolidează securitatea energetică a României şi întăreşte legăturile economice şi comerciale cu partenerii globali, inclusiv Statele Unite.

Din 2017, Dr. Nawaf Salameh este Preşedintele Camerei de Comerţ Bilaterale România-Brazilia şi membru fondator al Camerei de Comerţ Româno-Britanice şi al Camerei de Comerţ Româno-Elene. De asemenea, este membru al Iniţiativei Comunităţii de Afaceri Europene din cadrul Camerei de Comerţ Prahova, promovând colaborarea între liderii de afaceri şi reducând decalajele dintre pieţele internaţionale.

Născut în Marmarita, Siria, în Valea Creştinilor, Dr. Salameh s-a mutat în România în 1983 pentru a-şi urma studiile medicale. A absolvit în 1991 cu o diplomă în Medicină Generală la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti. Ulterior, a lucrat ca medic rezident la Spitalul Universitar din Atena, Grecia, iar în această perioadă şi-a extins educaţia şi în administraţie, drept, banking şi finanţe. Are şi un doctorat în Economia Globalizării la Universitatea Naţională de Apărare Carol I din Bucureşti (2010-2013) şi a obţinut titlul de “Specialist în Securitate şi Apărare Naţională” de la Colegiul Naţional de Apărare din România (2004-2005).

Generalul cu patru stele Jones L. James este fostul Comandant Suprem al Forţelor Aliate din Europa şi fost consilier pe probleme de securitate al fostului preşedinte Barak Obama, fiind unul dintre cei mai apreciaţi lideri militari americani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.