Conferinţa de Securitate de la München este un format consacrat de dezbateri şi întâlniri bilaterale, declară ministrul Apărării Angel Tîlvăr, care a participat, alături de şeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiţă Vlad, la cea de-a 60-a ediţie a Conferinţei, desfăşurată în perioada 16 -18 februarie, care a avut printre teme securitatea globală, incluzând apărarea, ordinea mondială, securitatea umană, sustenabilitatea şi inovaţiile tehnologice.
”Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, şi şeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiţă Vlad, au participat la cea de-a 60-a ediţie a Conferinţei de Securitate de la München, desfăşurată în perioada 16 -18 februarie 2024. Evenimentul anual, unul dintre cele mai importante şi prestigioase forumuri globale dedicat dezbaterilor pe teme de securitate, a reunit lideri de stat şi de guvern, miniştri de externe şi ai apărării, comandanţi militari, consilieri de securitate, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale şi ai societăţii civile. În cadrul acestei ediţii, agenda Conferinţei a fost centrată pe teme actuale şi esenţiale pentru securitatea globală, incluzând apărarea, ordinea mondială, securitatea umană, sustenabilitatea şi inovaţiile tehnologice. Discuţiile au abordat provocări precum consolidarea securităţii euro-atlantice, sprijinul continuu pentru Ucraina, situaţia de securitate din regiuni strategice ca Orientul Mijlociu, Marea Roşie, zona Indo-Pacific şi Sahel, precum şi emergenţa unor noi riscuri la adresa securităţii”, transmite duminică MApN.
În acest context, ministrul Tîlvăr a evidenţiat importanţa colaborării internaţionale şi a dialogului constructiv.
„Participarea echipei de conducere a Ministerului Apărării Naţionale la MSC 2024, un format consacrat de dezbateri si întâlniri bilaterale, a fost o oportunitate excepţională de a aborda şi dezbate cele mai presante provocări de securitate ale momentului. Este crucial să lucrăm împreună, să împărtăşim idei inovatoare şi să dezvoltăm strategii şi politici eficiente pentru a face faţă acestor provocări. Unitatea şi colaborarea sunt cheia succesului nostru comun", afirmă ministrul.
Pe lângă sesiunile plenare şi dezbaterile de grup, ministrul Apărării Naţionale a avut întâlniri bilaterale cu omologi din diferite ţări, consolidând astfel relaţiile bilaterale în domeniul apărării, discutând despre situaţia de securitate şi despre modalităţi de aprofundare a cooperării în domeniul apărării şi securităţii.
Într-o întrevedere cu omologul german, Boris Pistorius, ministrul roman a mulţumit pentru găzduirea conferinţei şi a salutat angajamentul ferm al Germaniei în sprijinirea aliaţilor estici prin contribuţia importantă la misiunea de poliţie aeriană din România în anul 2023 şi angajamentul asumat pentru anul viitor. Oficialul român a evidenţiat oportunităţile şi perspectivele de cooperare industrială între companiile româneşti şi germane, dar şi necesitatea de a consolida această componentă a cooperării bilaterale, în beneficiul ambelor părţi.
”Conferinţa de Securitate de la München rămâne un pilon esenţial în arhitectura securităţii internaţionale, oferind o platformă unică pentru schimbul de idei şi pentru promovarea păcii şi stabilităţii globale. Participarea României la acest eveniment subliniază angajamentul ţării noastre faţă de securitatea euro-atlantică şi contribuţia sa activă la eforturile colective de menţinere a păcii şi a ordinii internaţionale”, precizează MApN.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.