Ministerul român al Afacerilor Externe salută organizarea „la înalte standarde democratice” a alegerilor prezidenţiale şi a referendumului constituţional din 20 otombrie din Republica Moldova şi laudă ataşamentul moldovenilor faţă de viitorul european, democratic al ţării, „în ciuda provocărilor” coordonate de „vectori din Federaţia Rusă”

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă, Ministerul român al Afacerilor Externe consideră că intrarea în turul doi al alegerilor, „cu un scor solid”, a candidatului cu „cel mai autentic şi profund angajament pro-european” - preşedintele Maia Sandu -, precum şi rezultatul referendumului constituţional probează, „în ciuda provocărilor”, „ataşamentul cetăţenilor faţă de viitorul european, democratic al Republicii Moldova”.

„Ingerinţe masive, de o toxicitate fără precedent”

„MAE exprimă preocuparea puternică faţă de ingerinţele masive, sistematice, coordonate de vectori din Federaţia Rusă, consemnate încă din perioada premergătoare alegerilor. Aceste interferenţe de o anvergură, complexitate şi toxicitate fără precedent au vizat compromiterea integrităţii alegerilor, subminarea democraţiei, propagarea de teorii anti-democratice şi anti-europene, precum şi influenţarea nemijlocită şi prin mijloace ilegale a alegătorilor. Informaţiile expuse în ultimele zile de autorităţile de resort din Republica Moldova au devoalat amploarea fără precedent a acestor fenomene, susţinute cu resurse financiare considerabile”, se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii, luni seară, de MAE.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Instituţia citată consideră că democraţia, aspiraţia firească spre libertate, stabilitate şi prosperitate, „vor prevala întotdeauna, inclusiv împotriva obstacolelor şi piedicilor ridicate artificial„.

„Votul din 20 octombrie din Republica Moldova a arătat aceste evidenţe”, susţine MAE, considerând că în continuare este „datoria tuturor partenerilor din comunitatea democratică internaţională de a continua sprijinul pentru Republica Moldova, inclusiv în ce priveşte combaterea acţiunilor externe menite să submineze procese democratice esenţiale, precum exercitarea votului”.

„România va continua investiţia de energie şi expertiză pentru susţinerea Republicii Moldova în împlinirea destinului său european, precum şi pentru consolidarea rezilienţei în faţa ingerinţelor Federaţiei Ruse”, a conchis MAE.

CE: Amestec şi intimidare fără precedent ale Rusiei

Şi Comisia Europeană a denunţat un „amestec fără precedent al Rusiei” în referendumul şi alegerile din Republica Moldova.

„Noi am arătat că votul a avut loc într-un context al unui amestec şi al unei intimidări fără precedent ale Rusiei (...) cu scopul de a destabiliza procesul democratic în Republica Moldova”, a declarat într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, un purtător de cuvânt al CE, Peter Stano.

Tabăra ”nu” a dominat mult timp cursa, însă numărarea buletinelor din dispora a inversat tendinţa, iar Rusia evocă rezultate ”greu de explicat”.

Referendumul privind înscrierea în Constituţie a obiectivului aderării Republicii Moldova la Uniunea Euopeană (UE) a condus la rezultate exrem de strânse, potrivit unor rezultate aproape definitive publicate luni de către Comisia Electorală.

După o lungă cursă în frunte a taberei ”nu”, tabăra ”da” a preluat conducerea - cu 50,28% din voturile exprimate - cu doar câteva mii de voturi, exprimate în diaspora, după numărarea a 99% din buletine.

În prima sa reacţie oficială, şefa statului, Maia Sandu, a denunţat ”un atac fără precedent împotriva democraţiei” şi a anunţat că nu va ”ceda”.

Candidata la Preşedinţie Maia Sandu, în vârstă de 52 de ani, a obţinut primul loc în primul tur al alegerilor prezidenţiale - cu 38% dintre voturile exprimate. Ea urmează să-l înfrunte, la 3 noiembrie, pe Aleksandr Stoianoglo, un fost procuror, în vârstă de 57 de ani, susţinut de către socialiştii proruşi, care a obţinut un scor peste aşteptări, de 29% dintre voturile exprimate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.