Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus, în plenul reunit al Parlamentului, că România se bucură de aceeaşi libertate de mişcare şi de a călători la fel ca ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene, arătând că în Europa nu există ţări care să valoreze mai mult decât altele, că naţiunile sunt egale şi nu au existat niciodată ţări de mâna a doua. "Fac legământ că, rămânând unită, Europa va putea realiza lucruri extraordinare", a afirmat Juncker.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"România se bucură de această libertate de mişcare şi de a călători la fel ca ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene. Cu toţii împreună trebuie să dăm în permanenţă ce avem noi mai bun pentru că acest popor, adeseori martirizat să fie de data asta artizanul păcii în sânul UE şi în lume. Doresc să protejez paşii făcuţi înainte, în aceşti ani, în Europa. Am fost surprins de anumite neînţelegeri. În Europa nu există ţări care să valoreze mai mult decât altele, naţiunile sunt egale în drepturi şi demnităţi, un popor este un popor şi o democraţie este o democraţie. Nu au existat niciodată ţări de mâna a doua sau pe care să le lăsăm în urmă”, a dat asigurări Juncker, referindu-se la proiectul „Europei cu mai multe viteze”, care a provocat o polemică aprinsă în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România.

. Fac legământ că, rămânând unită, Europa va putea realiza lucruri extraordinare. (...) Europa a fost divizată în trecut, iar acest lucru nu trebuie să se mai repete. Putem avansa împreună, însă în ritmuri diferite”, a adăugat el, folosind formularea consacrată deja după prezentarea Cărţii Albe privind viitorul Europei şi după summitul aniversar de la Roma.

„O Europă care are mai multe viteze există deja, e prevăzută în tratate (…), este vorba de o cooperare consolidată”, a precizat şeful Executivului european. De altfel, România a fost printre primele ţări care au adoptat o lege ce permite cooperarea consolidată, a amintit Juncker, referindu-se la modificarea legislaţiei privind divorţul.

El a mai oferit ca exemplu de cooperare consolidată la care ia parte România proiectul de înfiinţare a unui Parchet european ce va fi abilitat să deruleze urmăriri penale referitoare la infracţiunile de fraudare a bugetului UE.

În aceste condiţii, „dezbaterea privind Europa cu mai multe viteze (...), este, de fapt o non-dezbatere. Dezbaterea ar trebui sa fie despre cooperare”, consideră Juncker, care a pledat pentru „Europa cetăţenilor e o Europă a justiţiei, libertăţii şi egalităţii”.

„Eu nu pot vedea un viitor decât în unitate europeană. Nu trebuie sa creăm Statele Unite ale Europei, este un proiect care nu imi aparţine”, a spus preşedinte CE în discursul rostit în Parlamentul de la Bucureşti, explicând că fiecare popor îşi iubeşte şi vrea să îşi păstreze valorile şi tradiţiile.

Unitatea este, însă, esenţială pentru ca vocea Europei să conteze în lume, a atras el atenţia, explicând că UE reprezintă numai 7% din populaţia lumii, ocupă cel mai mic continent, asigură 30% din comerţul internaţional, iar cota sa din PIB-ul mondial este în scădere.

Juncker a dat asigurări că toate cele cinci scenarii pe care le-a prezentat în februarie pentru viitorul Uniunii Europene au la baza aceeaşi idee de unitate.

„Dacă era sa imi urmez temperamentul, aş fi propus un singur scenariu. Dar, după 30 de ani de experienţă la nivel european, mi-am dat seama că nu Comisia trebuie să dicteze”, a admis el.

În aceste condiţii, oficialul european a invitat Parlamentul români şi societatea civilă să participe la dezbatere.

„România ne-a dat o lecţie frumoasă de ambiţie privind viitorul (...) si-a dat dovedit capacitatea de a fi o ţară refondatoare a Uniunii, într-o lume care se schimbă rapid”, a spus Juncker.

În aceste condiţii, preşedinţia României la UE, ce va avea loc în 2019, va reprezenta un moment foarte important pentru blocul comunitar şi pentru ţară.

„Trebuie să ştim cum să iubim Europa”, a spus el. „Eu voi continua să vă iubesc.  Trăiască România şi trăiască Europa”, şi-a încheiat discursul preşedintele CE. 

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.