Preşedintele Klaus Iohanis a declarat vineri că trecerea la o energie curată este dificilă fiindcă economiile statelor din Iniţiativa celor Trei Mări încă sunt dependente de gaz, sunt dependente de cărbune, dar că trebuie făcută, dar fără a fi înregistrate pierderi.
Klaus Iohannis a fost întrebat cum pot trece ţările din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări la o energie curată, fără să piardă din punct de vedere economic.
”Toate aceste chestiuni sunt în dezbatere şi sunt discuţii foarte grele, fiindcă economiile noastre încă sunt dependente de gaz, sunt dependente de cărbune, deci de sursele clasice, ca să zic aşa, de energie. Şi trecerea trebuie făcută. Ne-am asumat-o cu toţii, suntem cu toţii conştienţi că trebuie să luptăm împotriva schimbărilor climatice. Dar pe de altă parte nu vrem să avem o luptă din care să pierdem. Vrem să avem o luptă din care să câştigăm şi atunci discuţiile vor fi foarte complicate, dar sunt optimist. Avem PNRR, unde sunt prevăzuţi bani mulţi pentru asta. Avem Fondul de Tranziţie Justă, de unde vom putea să folosim bani destul de mulţi pentru aceste schimbări şi ştiu că se lucrează foarte intens la Ministerul Energiei şi în Guvern, în general, pentru găsirea unor soluţii bune pentru România şi aşa le vom pune în practică”, a declarat preşedintele.
Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Iniţiativa îşi propune dezvoltarea economică a statelor din regiune, prin stimularea interconectivităţii în trei domenii principale - transport, energie, digital -, creşterea convergenţei reale între statele membre ale Uniunii Europene, contribuind astfel la consolidarea unităţii şi coeziunii în cadrul Uniunii şi la consolidarea proiectului european, precum şi întărirea relaţiei transatlantice, inclusiv prin stimularea prezenţei economice a SUA în regiune.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.