Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Londra, referindu-se la participarea la dejunul de lucru organizat de preşedintele SUA Donald Trump, că este un semnal destul de clar de apreciere pentru cei care alocă 2% din PIB pentru apărare. Klaus Iohannis a declarat îl va invita pe Trump la Bucureşti, însăaadmis că o astfel de vizită nu va fi posibilă înaintea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite.
”Cred că este un semnal destul de clar de apreciere pentru cei care alocă 2% pentru Apărare, cel puţin aşa am înţeles noi această abordare şi, cu siguranţă, va fi o discuţie foarte bună şi în acest cerc, din păcate destul de mic. Suntem un grup relativ mic de ţări care alocă efectiv deja 2% pentru Apărare”, a spus Iohannis, referindu-se la invitaţia adresată de preşedintele SUA şefilor statelor care alocă 2% din PIB pentru apărare.
Iohannis a fost întrebat dacă îl va invita din nou pe liderul Casa Albă să viziteze România, răspunsul fiind afirmativ. Preşedintele a subliniat însă că Donald Trump este în campanie pentru un nou mandat şi, date fiind condiţiile, o astfel de vizită nu ar putea avea loc decât după alegerile din SUA.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Trebuie să vedem lucrurile cu pragmatism. Preşedintele Trump practic este în campanie electorală şi nu cred că putem să ne aşteptăm la o vizită în România, înainte de alegerile din Statele Unite, dar probabil după”, a subliniat preşedintele Iohannis.
Klaus Iohannis, aflat la Londra pentru Reuniunea NATO la nivel înalt, a făcut aceste declaraţii înaintea unei o sesiuni de lucru, în cadrul căreia liderii aliaţi vor discuta priorităţile NATO în actualul context internaţional de securitate şi deciziile necesare în vederea continuării procesului de adaptare a Alianţei.
”Cu această ocazie, liderii aliaţi vor analiza stadiul de implementare a măsurilor pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare, precum şi a celor legate de rolul Alianţei în proiectarea stabilităţii şi acordarea de sprijin statelor partenere. În acelaşi timp, şefii de stat şi de guvern din statele membre aliate vor adopta decizii privind modernizarea NATO şi creşterea rolului său în combaterea actualelor ameninţări şi provocări la adresa securităţii euro-atlantice”, conform anunţului Administraţiei Prezidenţiale.
În cadrul dezbaterilor, preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia contribuţiile României în cadrul NATO, precum şi importanţa fundamentală a unităţii şi solidarităţii aliate şi va expune evaluările naţionale cu privire la evoluţiile de securitate la nivel regional şi global subliniind, în acest context, necesitatea continuării procesului de adaptare a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi în regiunea Mării Negre.
” În ce priveşte Regiunea Mării Negre, care pentru noi este vitală, voi sublinia importanţa acestei regiuni pentru NATO şi cred că voi găsi multă deschidere fiindcă, tot la iniţiativa noastră, întreaga Regiune a fost inclusă într-o strategie NATO, special dedicată Regiunii Mării Negre şi aici vom continua cu succes, iar în ce priveşte Comandamentul de corp de armată, în principiu, la nivel militar, această ofertă a României, fiindcă despre asta vorbim, a fost acceptată, dar sigur procesul de decizie încă nu este finalizat şi continuă. Noi suntem optimişti”,a precizat iohannis înaintea reuniunii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.