Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat, într-un briefing cu jurnaliştii români, că liderii Alianţei se aşteaptă la o perioadă complicată în Ucraina, ”în care riscul de escaladare al Federaţiei Ruse să fie destul de pronunţat”. Totodată, Mircea Geoană este de părere că intervenţia militară a NATO în Ucraina ar fi ”un lucru extrem de periculos şi trebuie evitat”

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Jurnalist: Ce anume ar determina NATO să se implice direct? Poate fi o asemenea ameninţare un eventual atac cu arme chimice în Ucraina? 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Mircea Geoană: Misiunea centrală a NATO este de a proteja întreg teritoriul şi populaţiile din ţările aliate. Deci orice atac pe teritoriul aliat sau împotriva ţărilor NATO va fi considerat ca un element de natură să conducă la activarea Articolul 5. Nu vreau să speculez cu privire la ceea ce va face în perioada următoare Federaţia Rusă, este clar că în acest moment, din punct de vedere militar şi strategic, sunt într-un impas. Un război de scurtă durată, cu victorie politică şi militară, nu se dovedeşte a fi realist. Ucraina, şi cu ajutorul statelor din NATO, opune o rezistenţă formidabilă, de aceea nu ştim ceea ce Federaţia Rusă decide să facă în perioada următoare. Dar ne aşteptăm la încă o perioadă complicată, în care riscul de escaladare al Federaţiei Ruse să fie destul de pronunţat. Ceea ce pe noi ne preocupă e faptul că Rusia a început să inventeze pretexte cu privire la aşa-zisa prezenţă occidentală în laboratoarele de natură biologică sau chimică din Ucraina. Este o minciună sfruntată. Dar Federaţia Rusă ne-a obişnuit, inclusiv în Siria, cu pretexte de acest gen, care să permită invocarea unor astfel de metode (armele chimice- n.r.). Sunt metode barbare, sunt metode ilegale. Federaţia Rusă este deja la Curtea Penală de Justiţie de la Haga, deci acest lucru ar reprezenta gesturi suplimentare de crime de război. De aceea sperăm ca Federaţia Rusă să aibă înţelepciunea să nu folosească astfel de elemente, iar alianţa îşi păstrează dreptul de a răspunde în mod proporţional la astfel de eventualităţi. Suntem în continuare extrem de hotărâţi să sprijinim Ucraina prin toate mijloacele posibile. 
 
Jurnalist: În cazul în care Rusia continuă să bombardeze civili – vedem 100 de copii ucişi - e posibil ca NATO să intervină militar în Ucraina?
Mircea Geoană: Din partea NATO, responsabilitatea principală este de a ne proteja teritoriul şi aliaţii, dar avem şi o responsabilitate ca acest război cumplit din Ucraina să nu se transforme într-un conflict şi mai mare între NATO şi Federaţia Rusă, între două blocuri nucleare. De aceea, noi încercăm să păstrăm – şi păstrăm! - cu luciditate, cu cap limpede, acea linie de susţinere a Ucrainei.  Repet, nu NATO ca organizaţie atât de mult, dar ţări din NATO, în mod sustenabil şi în mod extrem de alert, sprijinim Ucraina să poată să-şi apere libertatea în condiţii militare, financiare, umanitare cât mai bune. Dar ideea de a interveni militar împotriva Federaţiei Ruse înseamnă de fapt declanşarea unui război între NATO şi Federaţia Rusă. Acest lucru este extrem de periculos şi trebuie evitat. De aceea vreau să sigur pe toată lumea că NATO, când îşi întăreşte postura de descurajare pe Flancul Estic, inclusiv în România, nu sunt semnale de conflict iminent cu Federaţia Rusă, sunt semnale clare de descurajare la adresa Federaţiei Ruse. Astăzi, 75% din tot ceea ce înseamnă total de forţe militare ruseşti sunt blocate în Ucraina cu rezultate mediocre din punct de vedere militar. Dar ideea că NATO ar interveni militar împotriva Federaţiei Ruse este deja un gest de escaladare pe care credem că nu este bine să-l facem.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.