Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, în încheierea Conferinţei privind Securitatea Mării Negre, desfăşurată joi, la Bucureşti, că o regiune a Mării Negre stabilă şi prosperă va genera securitate şi beneficii economice pentru Europa, pentru regiunea euroatlantică şi pentru întreaga lume.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a găzduit, joi, împreună cu ministrul Apărării al României, Angel Tîlvăr, prima Conferinţă privind Securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaţionale Crimeea, organizată de Ministerul Afacerilor Externe al României, Ministerul Apărării Naţionale al României, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei şi Ministerul Apărării al Ucrainei, în parteneriat cu Centrul pentru Strategii de Apărare al Ucrainei. Acesta a fost primul eveniment de asemenea amploare dedicat Mării Negre co-organizat de România şi Ucraina, sub egida Platformei Internaţionale Crimeea.

Împreună cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba (prin VTC), alături de ministrul Angel Tîlvăr, respectiv ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, şeful diplomaţiei române a deschis lucrările Conferinţei.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

De asemenea, şeful diplomaţiei române, miniştrii Apărării din România şi Ucraina, prim vice-ministrul de Externe al Ucrainei Emine Dzapharova, alături de secretarul general adjunct al NATO şi ministrul de Externe al Republicii Moldova au participat la panelul de închidere al Conferinţei, care a abordat tema ”Configuraţia viitoare. Care este viitorul securităţii regionale în regiunile Mării Negre şi Mării Azov? Către o strategie euroatlantică pentru o regiune stabilă, sigură şi prosperă a Mării Negre” („Future Configuration. What is the future of the regional security in the Black Sea and Azov Sea regions. Towards a Euro-Atlantic strategy for a stable, secure and prosperous Black Sea region"), arată MAE, într-un comunicat de presă.

În cadrul intervenţiei sale, Aurescu a subliniat importanţa esenţială a Mării Negre pentru securitatea regională, europeană şi euroatlantică, precum şi mizele evoluţiilor din regiune pentru ordinea internaţională bazată pe reguli.

”O regiune stabilă şi prosperă a Mării Negre ar genera securitate şi beneficii economice pentru întreaga Europă, pentru regiunea euroatlantică şi pentru întreaga lume. Vă invit pe toţi să proiectaţi o astfel de viziune şi să contribuiţi la un astfel de efort”, a subliniat el.

De asemenea, Aurescu a prezentat viziunea sa, în 7 puncte prioritare, privind modul în care importanţa strategică a regiunii Mării Negre poate fi transpusă în mod practic: aplicarea deplină şi eficientă a instrumentelor de drept internaţional (inclusiv privind Crimeea şi tragerea la răspundere a Rusiei pentru crimele comise); dezvoltarea capacităţilor de apărare şi descurajare, pe toate componentele sale ale statelor aliate, inclusiv a posturi pe Flancul Estic), dar şi a partenerilor; proiectarea stabilităţii şi evitarea altor conflicte, în contextul complex al conflictelor prelungite din regiune, care trebuie soluţionate; dezvoltarea de sisteme democratice şi de securitate durabile şi reziliente; abordarea securităţii în sens larg – inclusiv pe componente precum protejarea infrastructurii energetice, protecţie civilă, gestionarea dezastrelor naturale, de-minare şi altele; abordarea regiunii Mării Negre în sensul său extins, cu includerea tuturor actorilor relevanţi; păstrarea proiecţiei transatlantice a Mării Negre şi implicarea crescută a SUA.

La prima Conferinţă privind Securitatea Mării Negre, desfăşurată la Bucureşti, sub egida Platformei Internaţionale Crimeea, au participat peste 20 de state şi organizaţii internaţionale la nivel de ministru, secretar de stat sau alţi înalţi oficiali (precum Ucraina, Republica Moldova, Germania, Franţa, Lituania, Letonia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Turcia, Luxemburg, Finlanda, Olanda, Muntenegru, R. Macedonia de Nord, Georgia, NATO (secretarul general adjunct), Consiliul Europei (secretarul general), Organizaţia pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică – GUAM (secretarul general)). De asemenea, miniştri de externe şi reprezentanţi de înalt nivel din alte 7 ţări şi organizaţii internaţionale au intervenit online (Suedia, Grecia, Spania, Japonia, Australia, Guatemala, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa – OSCE (secretarul general)). O serie de delegaţii străine au fost reprezentate prin ambasadele lor de la Bucureşti, iar în total, peste 250 de reprezentanţi din 30 de ţări au participat la Conferinţă.

Tot joi, Bogdan Aurescu a găzduit cea de-a doua reuniune a Trilateralei România – Ucraina – Republica Moldova la nivel de ministere de Externe, care a fost axată pe teme de securitate şi a beneficiat de participarea miniştrilor apărării din cele trei state. La reuniune au mai luat parte ministrul Apărării al României Angel Tîlvăr, ministrul Apărării al Ucrainei Oleksii Reznikov, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova Nicu Popescu, ministrul Apărării al Republicii Moldova Anatolie Nosatîi şi primul adjunct al ministrului de Externe al Ucrainei, Emine Dzapharova. În cadrul acestei reuniuni, oficialii din cele trei ţări reuniţi la Bucureşti în format externe – apărare au semnat o Declaraţie comună, care s-a concentrat pe angajamentul de a întări cooperarea în acest format trilateral.

Potrivit MAE, găzduirea acestor evenimente la Bucureşti reprezintă o ”expresie importantă a solidarităţii şi a susţinerii pe care România o acordă Ucrainei şi, în acelaşi timp, o expresie a încrederii pe care Ucraina o are în cooperarea cu România”. De asemenea, acestea reuniuni reprezintă evenimente de importanţă deosebită pentru România, pentru Bucureşti, care a devenit, din nou, o capitală internaţională a diplomaţiei, găzduind dezbateri de importanţă majoră pentru regiunea Mării Negre, europeană, euroatlantică şi globală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.