Votul din străinătate pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European a început, prima secţie deschisă fiind cea din în Auckland, Noua Zeelandă. Primul vot a fost înregistrat sâmbătă, la 22.03, ora României. Duminică, la ora 0.00, a început votul în Australia.
UPDATE - La ora 0.00, ora României, a început votul din Australia, în primele 10 minute fiind înregistrat votul a şase femei şi doi bărbaţi.
ŞTIREA INIŢIALĂ - Startul votării s-a dat sâmbătă seară, la ora 22.00, ora României, în Auckland, Noua Zeelandă. La ora 22.03 a fost deja înregistrat primul vot, conform informaţiilor oficiale.
Duminică, la ora 00:00 (ora României) se vor deschide secţiile de votare din Australia, urmate de cele din Republica Coreea, China, Malaysia, Singapore, Filipine, India, Indonezia, Sri Lanka, Thailanda, Vietnam, Kazahstan, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan.
Votul în străinătate la alegerile europarlamentare se va desfăşura în funcţie de fusul orar pe durata a 34 de ore, ultimele secţii închizându-se luni, 10 iunie, ora 08.00 ora României.
Secţiile care vor închide ultimele sunt cele de pe Coasta de Vest a SUA şi din Canada.
Ministerul Afacerilor Externe a organizat 915 secţii de votare în străinătate, la alegerile europarlamentare din 9 iunie, cel mai mare număr de până acum, Cele mai multe vor fi în statele cu comunităţi mari de români, Italia, Spania, Regatul Unit.
Lista secţiilor de votare din străinătate poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe, la secţiunea dedicată alegerilor (https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2024/alegeri_2024/lista_sectiilor_de_votare_9_iunie_2024_site_mae.pdf).
La alegerile europarlamentare din 9 iunie, cetăţenii români cu drept de vot care domiciliază, au reşedinţa sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secţie organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare, precizează MAE.
12 formaţiuni politice şi patru independenţi au depus candidaturi pentru cele 33 de mandate pe care România ar urma să le deţină în Parlamentul european în urma alegerilor din 9 iunie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...