Un grup de 33 de europarlamentari au adresat o scrisoare liderilor partidelor parlamentare din România în care le cer acestora să nu susţină referendumul privind definirea familiei în Constituţie ca fiind bazată exclusiv pe căsătoria dintre bărbat şi femeie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Semnatarii scrisorii amintesc că există deja în Codul Civil prevederi privind interzicerea recunoaşterii căsătoriilor sau parteneriatelor între persoane de acelaşi sex încheiate în străinătate.

”Deşi nu dorim să intervenim direct asupra prevederilor legislative care guvernează dreptul familiei în România, regretăm că un asemenea referendum ar incita pe mai departe la discriminare faţă de familii - în diferitele lor forme - care există deja în societatea românească. Permiţând desfăşurarea referendumului, fără a prevedea nici o formă alternativă de recunoaştere juridică a cuplurilor necăsătorite, păreţi să aprobaţi încălcarea continuată a drepturilor omului pentru cuplurile de acelaşi sex, dar şi pentru copiii care trăiesc în familii formate din parteneri ce nu sunt căsătoriţi sau copiii care trăiesc în familii monoparentale”, susţin cei 33 de europarlamentari.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ei arată că în România nu există nicio formă de recunoaştere juridică a cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex, situaţia care face acestea să nu beneficieze de drepturi de bază. ”Fără o formă de recunoaştere din partea statului, aceşti oameni nu au dreptul la protecţia căminului familial şi nu au voie să aibă grijă de copiii partenerului lor atunci când acest lucru este cel mai necesar, de exemplu în urma decesului unuia dintre parteneri. Ei pot fi refuzaţi să-şi viziteze partenerul la spital, nu au dreptul la moştenire, nu au acces la drepturi sociale fundamentale ca parteneri etc. Şi, cel mai adesea, copiii lor - din relaţiile anterioare - sunt primele victime ale acestei lipse de recunoaşteri”, se arată în scrisoare.

Europarlamentarii amintesc că există jurisprudenţă a Curţii Europene a Drepturilor Omului care cere statelor să prevadă o formă alternativă de recunoaştere a cuplurilor de acelaşi sex.

”Cuplurile de acelaşi sex stabilite în statele membre care acordă recunoaşterea legală şi protecţia familiilor lor nu pot fi tratate ca străini unul faţă de celălalt atunci când trec graniţa României. În ciuda solicitărilor repetate ale Parlamentului European, cuplurile de acelaşi sex sau cuplurile de sex diferit recunoscute prin parteneriate înregistrate nu dispun în prezent de protecţia legii într-o minoritate în continuă scădere a statelor membre, inclusiv în România. Situaţia cuplurilor de acelaşi sex care se bucură de dreptul lor de a circula liber pe teritoriul UE este, de asemenea, în atenţia Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în cazul Coman. Întradevăr, Curtea Constituţională a României a căutat îndrumarea CJUE în interpretarea prevederilor europene de drepturile omului, a dreptului Uniunii Europene şi a prevederilor constituţionale ale României”, amintesc semnatarii.

Ei invită liderii partidelor parlamentare din România nu doar să se opună referendumului iniţiat de Coaliţia pentru Familie, ci şi să promoveze o formă alternativă de recunoaştere a cuplurilor homosexuale. ”Invităm Parlamentul României să nu susţină organizarea unui referendum care ar diviza şi mai mult societatea şi care ar consacra în textul Constituţiei discriminarea cuplurilor de acelaşi sex şi a cuplurilor de sex diferite care nu sunt căsătorite, text fundamental destinat protecţiei vieţii de familie pentru toţi. Vă invităm mai degrabă să creaţi o formă de recunoaştere suplimentară şi alternativă pentru toate cuplurile, inclusiv pentru cuplurile de acelaşi sex, pentru a asigura un nivel minimal de protecţie la care acestea au dreptul în temeiul legislaţiei europene din domeniul drepturilor omului”, se arată în încheierea scrisorii.

Scrisoarea este semnată de Ulrike Lunacek (Verzi/Alianţa Liberă Europeană), Daniele Viotti (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor), Malin Björk (Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică), Tanja Fajon (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor), Sophie in ’t (Alianţa Liberalilor Şi Democraţilor Pentru Europa), Sirpa Pietikäinen (Partidul Popular European), Brando Benifei (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor), Sergio Cofferatie (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor), Seb Dance (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor), Cornelia Ernst (Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică), Ana Maria Gomes (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor), Anna Hedh (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor), Dennis de Jong (Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică), Stelios Kouloglou (Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică), Miapetra Kumpula-Natri (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor), Merja Kyllönen (Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică), Edouard Martin (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor), Péter Niedermüller (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor), Maria Noichl (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor), Kati Piri (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor), Terry Reintke (Verzi/Alianţa Liberă Europeană), Virginie Rozière (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor), Lola Sánchez Caldentey (Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică), Judith Sargentini (Verzi/Alianţa Liberă Europeană), Alyn Smith (Verzi/Alianţa Liberă Europeană), Bart Staes (Verzi/Alianţa Liberă Europeană), Helga Stevens (Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni), Keith Taylor (Verzi/Alianţa Liberă Europeană), Josep-Maria Terricabras (Verzi/Alianţa Liberă Europeană), Ernest Urtasun (Verzi/Alianţa Liberă Europeană), Ivo Vajgl (Alianţa Liberalilor Şi Democraţilor Pentru Europa), Julie Ward (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor), Glenis Willmott (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.