În 20-22 ianuarie 2025, FinNex, unicul Spin-Off academic din domeniul cercetării şi inovării în industria financiară din cadrul Universităţii din Oradea, a organizat primul eveniment de acest gen din ţara noastră, sub cupola prestigiosului program Horizon - Marie Skłodowska-Curie Actions - Reţeaua Europeană Doctorală Industrială în Finanţe Digitale.
Această iniţiativă reprezintă un moment de referinţă pentru mediul academic şi de cercetare din România, aducând în prim-plan aspecte esenţiale şi de actualitate din domeniul eticii în inteligenţa artificială (AI), finanţelor digitale şi tehnologiei blockchain. Evenimentul a facilitat dezbateri asupra unor teme critice precum bias-ul, discriminarea, transparenţa, siguranţa, robusteţea şi interpretabilitatea modelelor de AI.
Un cadru unic de învăţare şi colaborare
Programul Ethics in AI and Digital Finance Doctoral Training s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile, reunind doctoranzi, cadre didactice şi cercetători de la prestigioase universităţi europene, alături de profesionişti din industrie. Participanţii au dezbătut provocările legate de utilizarea datelor reale în dezvoltarea algoritmilor de machine learning, precum şi implicaţiile etice ale noilor tehnologii în sectorul financiar.
În acest context, proiectul DIGITAL, finanţat prin iniţiativa Marie Skłodowska-Curie Actions, parte a programului Horizon al Comisiei Europene, oferă o formare doctorală avansată pentru 17 doctoranzi din întreaga lume. Acesta depăşeşte cadrul tradiţional al studiilor doctorale în finanţe printr-o abordare interdisciplinară, acoperind subiecte variate, de la calitatea datelor şi modelele explicabile (XAI) până la inovaţii în tehnologia blockchain şi finanţe sustenabile.
Punte între mediul academic şi business
Evenimentul a constituit de asemenea, o ocazie excelentă de interacţiune cu mediul privat şi de business, oferind o platformă de dialog şi schimb de experienţe. Printre invitaţi s-au numărat şi experţi din zona bancară, din partea Băncii Transilvania, a Hub-ului de cercetare şi inovaţie al Raiffeisen Bank International, reprezentanţi ai comunităţii de tehnologie prin Oradea Tech Hub şi 123Credit.ro, primul fintech românesc din domeniul consultanţei bancare, care au evidenţiat provocările practice cu care se confruntă companiile din sectorul financiar şi tehnologic la nivel local şi internaţional.
Totodată, reprezentanţii mediului academic au avut ocazia să afle direct de la practicieni care sunt nevoile şi tendinţele actuale ale pieţei, facilitând astfel adaptarea şi accelerarea transferului de cunoştinţe către societate.
Evenimentul a fost inaugurat festiv în Aula Magna a Universităţii din Oradea, reunind cadre didactice, reprezentanţi ai centrelor de cercetare şi specialişti din companii din peste 25 de ţări.
„Vă mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastră la Oradea şi sper ca aceste cursuri să reprezinte doar primul pas al unei colaborări de durată.”, a spus prof. univ. dr. Sanda Filip, prorector al Universităţii din Oradea.
„Aceste două zile reprezintă o oportunitate de învăţare, colaborare şi schimb de idei pentru toţi cei interesaţi de intersecţia dintre etică, Inteligenţă Artificială şi inovaţiile în Finanţe Digitale”, a mai subliniat Lector. univ. dr. Ioana Coita, coordonatorul evenimentului, precizând faptul că acest eveniment reuneşte cadre didactice, experţi şi doctoranzi ce utilizează modele de Machine Learning (ML) în cercetare aplicată şi este conceput ca un forum dinamic de dezbatere pe tema provocărilor etice asociate utilizării datelor reale în dezvoltarea modelelor ML.
Decanul Facultăţii de Drept, conf. univ. dr. Cristian Miheş, apreciază că aceste cursuri intensive „reprezintă un eveniment foarte important, o premieră pentru Universitatea din Oradea şi un bun exemplu de colaborare interdisciplinară în domeniul cercetării”.
La rândul său, conf. univ. dr. Dorin Coita, prodecanul FSE, a subliniat că domenii precum inteligenţa artificială (AI) şi finanţele digitale sunt de mare interes pentru Facultatea de Ştiinţe Economice, exprimându-şi dorinţa ca participanţii să colaboreze activ pentru a contribui la dezvoltarea acestor arii de cunoaştere.
„Mulţumim Universităţii din Oradea că a primit să găzduiască acest moment important pentru noi” a spus asist. prof. Wouter van Heeswijk, de la Universitatea din Twente, co-organizator al evenimentului.
Vorbind în numele cadrelor didactice participante, prof. univ. dr. Catarina Simones da Silva, de la Universitatea din Coimbra, le-a transmis studenţilor doctoranzi că zilele următoare vor fi dedicate cunoaşterii, învăţării şi împărtăşirii în aceste domenii de vârf.
Drd. Marius Vlad Pop, a afirmat că tinerii cercetători din aceste domenii de vârf au sarcina „de a accelera inovarea şi de a umple spaţiul gol dintre cercetarea academică şi industrie, aceasta fiind esenţa care a stat la baza fondării FinNex Academic Spin-Off”.
”A fost o ocazie deosebită şi rară să putem participa activ la un astfel de eveniment, înalt calitativ atât prin prisma pregătirii deosebite a participanţilor, a varietăţii temelor abordate cât şi a cunoştinţelor de cel mai înalt nivel, împărtăşite din studii de ultimă oră în domeniul finanţelor digitale şi inteligenţei artificiale. Am avut ocazia să dobândim know-how valoros pe care să-l integrăm în dezvoltările noastre, pentru a crea produse şi aplicaţii cu valoare adăugată societăţii, respectând toate standardele de etică şi bune practici în acord cu directivele europene” – a precizat Ionuţ Verzea, National Network Director 123Credit.ro.
Printre lectorii internaţionali s-au remarcat:
-
Frédérik Sinan Bernard, Universitatea din Twente
-
Ioana Popa – Banca Transilvania
-
Wolfgang Karl Härdle, Universitatea Humboldt din Berlin
-
Codruţa Mare, Universitatea „Babeş–Bolyai” din Cluj
-
Renata Guizzardi, Universitatea din Twente
-
Cristian Miheş, Universitatea din Oradea
-
Daniel Pele, Academia de Studii Economice Bucureşti
-
Xiaohong Huang, Universitatea din Twente
-
Sebastian Văduva, Universitatea „Emanuel”
-
Jana Peliova, Universitatea Economică din Bratislava
-
Karsten Wenzlaff, Universitatea din Hamburg
-
Olivjia Filipovska, Institutul Geostrategic Global din Skopje
-
Adriana Tiron-Tudor, Universitatea „Babeş–Bolyai” din Cluj
-
Stefan Theußl şi Renato Rocha Souza, Research Innovation Hub Raiffeisen Bank International
-
Liana Stanca, Universitatea „Babeş–Bolyai” din Cluj
-
Ionuţ Verzea – 123Credit.ro
Evenimentul a fost co-organizat de Universitatea din Twente (Olanda), Universitatea din Coimbra (Portugalia), Universitatea din Oradea, Universitatea de Economie din Bratislava (Slovacia), Universitatea din Sofia „St. Kliment Ohridski” (Bulgaria), Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj (România) Oradea Tech Hub şi FinNex Academic Spin-Off.
„Ethics in AI and Digital Finance Doctoral Training” de la Oradea a reprezentat un moment de referinţă pentru dezvoltarea şi consolidarea competenţelor doctoranzilor români şi europeni în domenii cheie pentru viitorul economiei digitale. Totodată, dialogul direct cu sectorul privat s-a dovedit esenţial pentru a identifica noi direcţii de cercetare şi inovare, menite să răspundă provocărilor reale din piaţă.
Organizatorii îşi exprimă recunoştinţa faţă de toţi participanţii şi partenerii implicaţi în succesul evenimentului, subliniind că acesta marchează doar începutul unei colaborări de lungă durată, menită să contribuie la progresul educaţiei şi cercetării în domeniile eticii, inteligenţei artificiale şi finanţelor digitale.
(Articol susţinut de 123credit.ro)
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.