Mai multe ţări au interzis recent complet produsele alternative la fumat, precum India, iar altele, ca statele Uniunii Europene, se pregătesc să interzică aromele acestora. Decizia guvernelor este contestată de mai mulţi cercetători şi de activişti, care spun că e nevoie de eficienţă, de educarea oamenilor cu privire la produsele alternative şi de o abordare pe mai multe planuri. Îngrijorările la nivel macro sunt legate de consumul de tutun şi de produse pe bază de tutun în rândul tinerilor şi de dorinţa multor state de a ajunge, într-un oarecare timp, la un consum aproape de zero.
Profesorul Heino Stöver, cercetător pe probleme de adicţie la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Frankfurt şi director al Institutului de Cercetare a Adicţiei, a precizat în cadrul unui webinar despre aromele ţigărilor electronice, că Germania a adoptat obiectivul Uniunii Europene de reducere a numărului fumătorilor în două decenii până la mai puţin de 5% dintre cetăţeni.
„Este un obiectiv nerealist, dacă nu este permis ajutorul prin dispozitive alternative sau orice sprijin de reducere a riscului. La nivel european, politica este de abstinenţă”, a afirmat cercetătorul. El a remarcat că un plus îl reprezintă numărul tot mai mare al experţilor care sprijină produsele pe bază de tutun ce prezintă risc redus (Tobacco Harm Reduction, THR).
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Dr. Konstantinos Farsalinos a publicat recent un raport în care prezintă o cercetare legată de utilizarea aromelor în THR. El a subliniat: „Aromele au un rol crucial în convingerea fumătorului să treacă la produse alternative. În cazul ţigărilor electronice, au rolul de a îndepărta fumătorul de ţigarete şi de a preveni revenirea lui la fumat”. Legat de decizia UE de a propune interzicerea acestora, a spus că un rol important îl au ignoranţa şi presiunea din partea unor organizaţii, precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Charles Gardner, CEO al INNCO, fost ataşat în India al ambasadei SUA pe probleme de sănătate şi fost consilier al OMS şi UNICEF, a apreciat raportul lui Farsalinos şi a completat: „Dacă acestea vor fi interzise, nu garantează nimeni că mulţi nu vor reveni la fumat”. El a dat drept exemplu guma cu nicotină, care există de trei decenii în mai multe variante de gust, fiind înscrisă pe lista OMS de medicamente esenţiale.
În aceeaşi notă, dr. Kgosi Letlape, fondator al Africa Medical Association şi fost preşedinte al World Medical Association, a făcut o paralelă cu stimulentele acordate pentru vaccinarea anti-Covid.
„Trebuie să înţelegem natura umană. Chiar dacă promovezi ceva care va salva vieţi, oamenii tot simt nevoia să fie stimulaţi. Ne aflăm în pandemia de Covid-19 şi puţini oameni raţionali ar vorbi împotriva beneficiilor vaccinării. Chiar şi cu toate decesele şi dovezile beneficiilor date de vaccinare, multe guverne au oferit stimulente ca oamenii să se imunizeze. (...) Fumătorii nu sunt diferiţi. Trebuie să fie impulsionaţi, chiar dacă ştiu că aceste produse sunt mai puţin dăunătoare. Oamenilor trebuie să le oferi ceva în schimbul salvării vieţii lor. Aceste arome sunt un fel de stimulente. Sunt importante”.
Despre decidenţii care vor să le interzică, dr. Kgosi Letlape a spus: „Ei sunt împotriva vapingului, nu a aromelor, şi se folosesc de atracţia pe care o exercită asupra tinerilor ca scuză. Sunt echivalentul anti-vacciniştilor. Covid ne dă ocazia să vorbim despre aceste probleme. Trebuie să ne asigurăm că publicul are informaţii credibile, ca să poată lua decizii în cunoştinţă de cauză”.
El a conchis: „Deciziile trebuie să se bazeze pe dovezi ştiinţifice. Legat de Covid, OMS este de partea adevărului, pentru tutun, OMS nu este de partea adevărului. Noi, cei din ţările sărace şi cu nivel mediu de trai, trebuie să criticăm deschis OMS şi să solicităm guvernelor noastre să înceteze să se mai comporte precum coloniile şi să gândească pentru ele însele”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.