După o perioadă de scădere constantă în ultimii 8 ani, comerţul ilicit creşte cu 27% în ultimele două luni. În acest context, Philip Morris International donează două drone tip UAS, sistem de aeronave fără pilot, pentru supravegherea frontierei. Cu ajutorul noilor echipamente, peste 500 km de graniţă supuşi încercărilor continue de trecere frauduloasă cu cantităţi semnificative de produse de contrabandă vor putea fi supravegheaţi cu o mai mare uşurinţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Contracararea acestui fenomen este un obiectiv prioritar nu numai al Poliţiei de Frontieră, al tuturor structurilor cu atribuţii în domeniu din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. La nivelul Poliţiei de Frontieră au fost dispuse o serie de măsuri menite să eficientizeze activităţile de prevenire şi combaterea acestui fenomen, cum ar fi intensificarea acţiunilor în sistem integrat, utilizarea la capacitate maximă a dispozitivelor de supraveghere a frontierei de stat, precum şi îmbunătăţirea analizelor de risc. Aceste activităţi presupun inclusiv acţiuni coordonate cu autorităţile din celelalte state membre, precum şi Agenţiile Uniunii Europene. Reafirm că Poliţia de Frontieră a confirmat că îndeplineşte standardele corespunzătoare pentru protecţia frontierelor externe ale spaţiului Schengen.”, a declarat Bogdan Despescu, Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Chestor general de poliţie

Achiziţia noilor echipamente de supraveghere este rezultatul celei de-a treia runde de finanţare a programului PMI IMPACT, iniţiativă globală ce sprijină proiecte care au scopul să combată comerţul ilicit şi consecinţele negative ale acestuia. Până acum, în România, pentru finanţarea proiectelor din cadrul PMI IMPACT au fost investiţi peste 3.300.000 de dolari.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Aceste echipamente vor crea avantajul unei supravegheri eficiente prin acoperirea unor zone de până la 150 km, crescând semnificativ timpul de reacţie prin planificarea strategică a echipajelor, care pot interveni cu celeritate, complementar mijloacelor de supraveghere deja existente. Astfel, noua tehnică se va alătura celor 38 de aeronave fără pilot aflate deja în dotarea instituţiei noastre. Primele 7 au intrat în dotare în anul 2018, fiind completate de alte 26 în anul 2022 şi încă 5 în anul 2023, prin contracte de achiziţie şi donaţii.

Toate aceste echipamente şi investiţii răspund noilor provocări cu care ne confruntăm, dar şi politicilor europene de îmbunătăţire a standardelor administrative. Acestea completează în mod firesc capacitatea operativă şi strategică a instituţiei care aduce după sine întărirea securităţii la frontierele României, dar şi la frontierele externe ale Uniunii Europene.”, a declarat Cornel-Laurian Stoica, Inspector general al Poliţiei de Frontieră, chestor de poliţie

Prin PMI Impact, Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC) a beneficiat de prima rundă de finanţare PMI IMPACT în valoare de peste 1.500.000 de dolari. SELEC este singura organizaţie din sud-estul Europei care acţionează în domeniul combaterii criminalităţii transfrontaliere, la nivel operaţional, şi care reuneşte autorităţile cu atribuţii de control din cele 11 state membre, printre care şi ţara noastră.

Astăzi suntem onoraţi să finanţăm achiziţia a două drone speciale în valoare de aproape 700.000 de dolari. Acestea vor fi folosite de Poliţia de Frontieră în zonele greu accesibile de la graniţele ţării, cu scopul combaterii comerţului ilicit cu produse, inclusiv cu ţigaretei. Parteneriatul dintre marile companii din industrie şi autorităţile de control a dus la scăderea cu 54% a comerţului ilicit în ultimii 8 ani. Cu toate acestea, ieri a fost dată publicităţii o cifră care ne îngrijorează pe toţi: trendul pe care l-am observat în ultimii 8 ani a fost pentru prima dată inversat: în primele două luni am observat o creştere cu 27% a comerţul ilicit. Această cifră este un semn că nu trebuie să lăsăm niciodată garda jos în ceea ce priveşte combaterea acestui fenomen infracţional şi că trebuie să întărim colaborarea dintre companiile din industrie, autorităţile de control şi populaţie. În acest context, domnule Secretar de Stat, domnule Chestor, vreau să vă asigur că veţi continua să aveţi în Philip Morris International, în Philip Morris  şi în colegii mei parteneri de nădejde pentru combaterea contrabandei şi a comerţului ilicit.”, a declarat Dragoş Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România.

În cea de-a doua rundă de finanţare, peste 1.200.000 de dolari au mers în parteneriatul cu Inspectoratul General al Poliţiei Române, pentru achiziţionarea de echipamente de patrulare şi detectare a tutunului ilicit, precum şi la activităţi locale de formare şi coordonare, cu scopul destrămării reţelelor infracţionale de contrabandă de la graniţele cu Ucraina, Moldova şi Serbia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.