În ultimul deceniu, multe emisiuni populare de gătit au oferit inspiraţie pentru entuziaştii artei culinare. Echipaţi cu o bibliotecă întreagă de cărţi de reţete şi cu o bucătărie plină cu cele mai noi gadgeturi, cei pasionaţi sunt gata să-şi încordeze “muşchii culinari” şi să devină artişti în farfurie. Dar, odată cu evoluţia gătitului, apare şi dorinţa de a face lucrurile într-un mod mai sustenabil – fie că este vorba de consumul de produse locale sau de modul în care sunt folosite ingredientele pentru a elimina risipa.
Fie că sunt acasă sau la restaurant, oamenii caută, acum mai mult ca niciodată, soluţii prin care pot reduce efectele negative ale unor comportamente. Stilul nostru de viaţă modern duce adesea la risipă, în special când vine vorba de alimente, dar, din fericire, putem cu toţii să facem diverse schimbări pentru a reduce impactul negativ asupra societăţii şi planetei.
CUM SĂ EVITĂM RISIPA
Poate suna simplu, dar respectarea unei liste de cumpărături ar putea fi unul dintre cele mai eficiente moduri de a limita risipa în bucătărie. În România se aruncă aproximativ 2,5 milioane de tone de mâncare anual. În medie, o persoană aruncă 132 de kilograme de alimente în fiecare an.
Cu siguranţă că planificarea meselor ne-ar putea ajuta să economisim bani şi resurse. De exemplu, putem folosi resturile de legume pe care le-am fi aruncat ca să gătim o supă sau o tocăniţă. Iată, aşadar, un sfat important: nu arunca resturile, congelează-le!
MAI PUŢIN ÎNSEAMNĂ ÎNTOTDEAUNA MAI MULT
Cu toţii am văzut în supermarketuri produse ambulate excesiv - mere în tăviţe de plastic, învelite în straturi suplimentare de folie. Evită astfel de produse şi vei reduce semnificativ deşeurile de plastic.
Cumpără cât mai multe produse proaspete la kilogram şi mergi cu propria ta pungă la cumpărături pentru a minimiza utilizarea plasticului. Verifică de unde provine mâncarea. Dacă vine de peste mări şi ţări, probabil că îţi va creşte amprenta de carbon.
FĂ-ŢI TIMP PENTRU A RECICLA
Curăţă recipientele şi depozitează-le în containerele adecvate.
Dacă poţi, ia în considerare compostarea resturilor de legume şi fructe, care pot fi apoi folosite pentru a-ţi fertiliza plantele sau grădina.
CUM REDUCEM EFECTELE NEGATIVE ALE COMPORTAMENTELOR NOASTRE
Cu toţii putem fi mai conştienţi de impactul pe care activităţile noastre îl au asupra noastră, asupra altor oameni şi asupra mediului. Din fericire, există multe modalităţi de a reduce efectele negative ale unor comportamente.
Aceasta se aplică, de asemenea, unor chestiuni diverse, de la energia regenerabilă la îmbunătăţirea sănătăţii şi siguranţei şi la reducerea efectelor nocive ale fumatului. Astăzi ţigările pot fi înlocuite cu alternative mai bune, fără fum, pentru adulţii care altfel ar continua să fumeze. Produsele fără fum oferă nicotină, care provoacă dependenţă şi nu este lipsită de riscuri, însă nu este cauza principală a bolilor asociate fumatului.
Renunţarea la tutun şi la nicotină este întotdeauna cea mai bună alegere pe care o poate face un fumător. Cei care aleg să nu renunţe ar trebui să ia în considerare alternativele fundamentate ştiinţific care au potenţialul de a reduce efectele nocive prin eliberarea de nicotină fără fum.
(Articol sustinut de Philip Morris România)

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.