Curtea de Apel Bucureşti a admis o sesizare a echipei de avocaţi a Ţuca Zbârcea & Asociaţii privind o retrimitere preliminară în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în cadrul aceluiaşi litigiu naţional, bazată pe nevoia de a lămuri legalitatea unui monopol naţional în funcţie de prevederile dreptului primar al Uniunii Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-o speţă care priveşte funcţionarea pieţelor de energie electrică europene, respectiv legalitatea existenţei unui drept special şi exclusiv asupra administrării acestor pieţe într-un Stat Membru, Curtea de Apel Bucureşti a realizat o primă sesizare preliminară în cursul anului 2021. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi-a pronunţat hotărârea în primăvara anului 2023, litigiul fiind apoi redeschis pe rolul instanţei bucureştene.

Subsecvent, avocaţii Ţuca Zbârcea & Asociaţii au solicitat resesizarea Curţii de Justiţie a UE argumentând nevoia unor lămuriri asupra conformităţii legislaţiei naţionale cu prevederile Tratatului de Funcţionare al Uniunii Europene, raportat la elemente de fapt suplimentar relevante pentru Curte. Această solicitare de retrimitere preliminară a fost încuviinţată de Curtea de Apel Bucureşti, care a admis cele 3 noi întrebări preliminare propuse şi a dispus resesizarea Curţii de Justiţie a UE.

Strategia legală şi reprezentarea entităţii reclamante a fost coordonată de o echipă de avocaţi ai Ţuca Zbârcea & Asociaţii specializată în contencios administrativ, condusă de Dan Cristea, avocat partener, şi avându-l în componenţă pe Şerban Sârbu, avocat colaborator. Echipa a fost sprijinită şi de colaborarea cu avocatul Andrei Georgescu, partener în cadrul 360Competition.

„Retrimiterile preliminare – formularea unei trimiteri preliminare subsecvente în aceeaşi speţă - reprezintă un procedeu mai rar în cadrul procedurilor de dialog dintre instanţa naţională şi cea unională, ba chiar cu extrem de puţin precedent pentru România. Cu atât mai mult ne bucură hotărârea Curţii de Apel Bucureşti de a opta pentru acest instrument legal, mai ales că decizia este puternic justificată de circumstanţele factuale din speţă, dar şi de faptul că interpretul suprem al Tratatelor este întotdeauna instanţa Uniunii Europene, iar nu cea naţională. Echipa noastră de contencios administrativ are acum în derulare 2 proceduri diferite de sesizare preliminară în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, una în domeniul achiziţiilor publice, alta în domeniul energiei, şi priveşte cu încredere folosirea acestei pârghii legale atunci când complexitatea speţei şi drepturile legitime ale clienţilor noştri o impun”, a declarat Dan Cristea, avocat partener al Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

Echipa de litigii şi arbitraje a Ţuca Zbârcea & Asociaţii este una dintre cele mai titrate din România, potrivit ghidurilor juridice internaţionale – Chambers & Partners, Legal 500 şi Global Arbitration Review (GAR), care plasează Ţuca Zbârcea & Asociaţii în fruntea plutonului firmelor de avocatură specializate în soluţionarea diferendelor.

De asemenea, echipei de litigii şi arbitraje i-a fost acordat premiul „Firma de Avocatură a Anului din România în domeniul: Litigii şi Arbitraje”, una dintre cele mai prestigioase distincţii conferite de Benchmark Litigation Europe (publicaţie a Euromoney Legal Media Group).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.