Sunt fericită să anunţ – atât la nivel profesional (în virtutea calităţii de avocat), cât şi personal (în considerarea calităţii de fostă savistă) – că fundamentarea temeinică a apărărilor juridice şi administrarea unui probatoriu solid conduce la soluţii corecte, indiferent de calitatea pârâţilor sau de afilierile politice ale acestora.
Astfel, într-un litigiu de contencios administrativ privind anularea unor acte administrative individuale emise de MEşi ISMB în legătură cu concursul pentru ocuparea funcţiei de director al CNSS, Curtea de Apel Bucureşti a admis (în parte) acţiunea reclamantei, candidată şi ea pentru funcţia de director al CNSS şi care a obţinut locul 2 la concurs. Curtea a invalidat proba cu interviul din cadrul concursului pentru ocuparea funcţiei de director al CNSS pentru motive ce ţin de prezumţia de legalitate care ar fi trebuit să planeze asupra acesteia şi care a fost înfrântă.
Prin acţiune, reclamanta a invocat numeroase nereguli de ordin procedural şi nu numai, privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director al CNSS, de la unicitatea subiectului de concurs (deşi candidaţii şi membrii comisiei au părăsit sala de concurs înainte de finalizarea concursului, subiectul de concurs a fost unic) şi până la utilizarea de către membrii comisiei a dispozitivelor electronice pe perioada activităţii comisiei – laptopuri, telefoane mobile etc., conduită strict interzisă de normele cuprinse în procedurile ce reglementau organizarea şi desfăşurarea probei cu interviul.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În probatoriu, reclamanta a solicitat, printre altele, administrarea probei cu mijloace materiale de probă – înregistrările audio-video din timpul probei cu interviul, iar după aproximativ 2 ani de zile, a reuşit să le şi obţină în forma cerută şi pe un suport optic ce putea fi citit, fiind depuse la dosar de către ISMB.
În baza apărărilor şi notelor formulate inclusiv pe baza acestor înregistrări, Curtea de Apel Bucureşti a admis în parte acţiunea reclamantei şi a invalidat proba cu interviul din cadrul concursului pentru ocupare funcţiei de director al CNSS de către câştigătorul său, actual secretar de stat în cadrul ME şi profesor în alt liceu decât CNSS, ce fusese numit prin decizie de către ISMB, director al CNSS. Curtea a apreciat că într-adevăr utilizarea telefoanelor mobile (deci încălcarea interdicţiei prevăzute de Procedura cuprinzând normele re. organizarea şi desfăşurarea concursului) este de natură să conducă la vicierea desfăşurării probei cu interviul.
Mai mult, Curtea a motivat că vătămarea este una evidentă în contextul unicităţii subiectului de concurs, cât timp această încălcare (de a nu folosi telefoanele mobile ori alte astfel de dispozitive pe timpul activităţii comisiei) naşte suspiciune că, după extragerea subiectului, acesta ar fi putut fi făcut cunoscut altor candidaţi prin utilizarea telefoanelor mobile.
Soluţia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă, însă se bucură de o motivare concisă şi coerentă, astfel că nutresc speranţa că va fi menţinută şi în căile de atac.
Fiat justitia!
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.